mandag den 3. oktober 2011

Nokia N9 - Velkommen og tak for denne gang


Nokia N9 er på rigtigt mange måde en uhyre interessant mobil. Det er den første egentlige nyskabning Nokia er kommet med i mange år. Den har en helt unik kombination af lækkert design og buet glas og så er det er den sidste i en serie af kun to modeller baseret på det styresystem, der startede sit liv, som Meamo. Nokia N900 var den første Nokia mobil som blev bygget op omkring Maemo. Senere gik Nokia i samarbejde med Intel, og Maemo blev smeltet sammen med Moblin, til det meget interessante MeeGo. Allerede dengang annoncerede Nokia at der snart ville kommen et super mobil baseret på MeeGo styresystemet. Intel kom meget hurtigt ud med MeeGo til netbooks, men tingene trak ud for Nokia. Nu er den her endelig, og jeg har haft en preview version med mig rundt de sidste 3 dage.

Lad mig understrege det igen, Nokia N9 er noget helt specielt. Brugerfalden er helt ny og er aldrig set før. Designet er helt i top og det buede glas er med til at leve det lækre design helt ind over skærmen. Enheden virker som om den er skåret ud af et stykke og selv om materialet helt sikkert er en eller anden form for metal ,så giver belægning der er brugt, oplevelsen af på samme tid, at gøre mobilen blød, robust og ikke mindst meget rar at holde i hånden. Nokia viser tydeligt med N9 af de stadig ligger helt i front når det kommer til design af mobile terminaler. Den gode oplevelse fortsætter efter man har trykket på tænd/sluk knappen, som mod sædvane sidder på siden under volumen knappen. Man mødes af nyt Nokia logo og ny opstarts musik. Opsætningen af mobilen er nytænkt dog uden at være banebrydende. Efter endt opsætning mødes man af den ene af de tre hjemme skærme som den nyeste version af MeeGo har. De tre skærme er; programmer, dato/tid og nyheder, og kørende programmer. Det virker ved første øjekast noget forvirrende, men ideen fejler faktisk ikke noget og man vender sig hurtigt til at genfinde startede programmer, i kørende programmer oversigten.
De tre hjemme skærme på N9

Efterhånden som man bruge N9 mere intenst begynder der dog at dukke mislyde op i brugerfalden. Netop som man er ved at få styr på ideen om at stryge fingeren fra kanten af skærmen og hen over for at skifte mellem de tre start skærme og for at sende kørende programmer i baggrunden, så opdager man at det ikke virker som tilbage knap inde i programmerne. Her skal man bruge en tilbage pil nederst i venstre hjørne. Problemet med det er at det i mange situationer opfordre til at bruge begge hænder i stedet for blot at kunne gøres med en hånd. Det er med til lidt at ødelægger den eller meget gennemførte navigation. Det kunne man måske lære at leve med, men jeg oplevede også flere gange at tilbage pilen ganske enkelt ikke reagerede og at der skulle flere tryk til før man fik den ønskede effekt. Der er flere mindre fejl, og det hele summerer op til en brugerflade, der har rigtigt mange ting, som den gør helt rigtigt, men som har flere irriterende fejl og mangler. Nokia har lovet at fortsætte arbejdet med MeeGo til N9 og det er der også brug for inden brugeroplevelsen er helt i vinkel.

En af de ting som Nokia er lykkedes med på deres sidste mange mobiler, ikke mindst N8, er kameraet. De har konsekvent leveret mobiler med et godt kamera. Derfor er der selvfølgeligt også store forventninger til kameraet i N9. Det er på 8 MP og kan lave video i 720p. Da jeg begyndte at tage billeder med N9 var jeg meget i tvivl om den rent faktisk havde autofokus. Den var nemlig klar til at tage billedet med det sammen og krævede ikke den vanlige tid til at justerer fokus som man har vænnet sig til fra andre mobiler. Den har dog autofokus og det må betyde at den løbende fokuserer medens man søger sit motiv. Det er smart og rigtigt brugbart når der lige skal snuppes et billede i en håndevending. Billederne er af rimelig kvalitet, men er meget langt fra N8 kvalitet. Uden at have testet det videnskabeligt så vil jeg sige at billederne ligger på linje med de andre gode smartphone kamera på markedet i dag. Video kvaliteten er dog slet ikke på omgangs højde med den 720p kvalitet der ses i dag. Billederne virker tydeligt grynede selv i klar solskin. Det er ikke godt nok, men muligvis noget der kan rettes i en kommende software opdatering.
Sample billede taget med Nokia N9
Fra 3. okt. 2011


Den mangelfuld brugerfalde og under par video kvalitet er dog ikke Nokias største problem ved N9. Deres største udfordring er, at de selv har meddelt at Nokia N9 bliver den sidste MeeGo mobil de kommer til at lancere. Det betyder at udviklerne ender med at skulle lokkes til at lave programmer til to mobiler, hvoraf en af dem, N900, stort ikke har solgt. Det er i bedste fald meget op af bakke og i virkeligheden nok fuldstændigt umuligt. Det betyder at købere af N9 skal kunne nøjes med de meget få programmer som findes til den lige nu, eller sætte deres lid til at Myriad i samarbejde med Nokia frigiver deres Alien Dalvik API. Alien Dalvik gør det muligt at afvikle Android apps på N9. Der bliver gennem Alien Dalvik ikke adgang til Android Market, men der findes flere alternative app stores så der vil ganske sikkret blive adgang til flere Android apps, hvis API’et kommer. Jeg ser dog ikke Nokia N9 blive nogen form for mainstream mobil, men i langt højere grad en mobil som købes af ultra nørden eller af mobilbrugeren som blot ønsker en lækker mobil og ikke stiller for store krav til udvalget af apps.

Nokia N9 er altså ikke en mobil for alle. Dem som vil få mest ud af den er nok dem som i sin tid købte N900. De kommer ikke til at savne det fysiske tastatur, da Nokia N9’s on-screen tastatur er et af de bedste jeg nogen sinde har prøvet. Vi andre skal nok holde os væk, da manglen på apps meget hurtigt vil komme til at virke svært begrænsende. Nokia har gjort et hæderligt arbejde med at få det basale på plads, men de tredje parts apps som er tilgængelige er alle fra udvikler miljøet omkring N900 og savner den helstøbte følelse som apps til Android eller iOS har. En god ting kan man dog tage med fra testen af N9. Nokia kan stadig lavet fedt hardware og det bliver vigtigt for dem nå de om 1 - 2 måneder lancere deres første Windows Phone mobil.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...