Teknologi har været en stor del af mit liv i snart 30 år. Min hobby er at udfordre de nyeste teknologier og udforske mulighederne de tilbyder. Jeg er løbende i kontakt med nye produkter og deler her mine tanker om dem og den indvirkning de har på vores dagligdag.
fredag den 30. december 2011
Nu ugentligt på GearNyt.dk
Jeg har indgået en aftalt med GearNyt.dk om at leverer et ugentlig indlæg til deres side. Jeg vil, som her på bloggen, skrive om nye teknologier eller nye produkter som vil påvirke vores daglig dag. Jeg vil, med udgangspunkt i den forgangne uge, kigge på trends og skift i markedet, både her i Danmark og i udlandet.
Mit første indlæg er et kig på året der kommer og hvilke produkter og teknologier vi kan vente os, læs den her.
Vi ses i det nye år, nu også på GearNyt.dk.
Godt nytår.
lørdag den 24. december 2011
Det var så 2011 - Hvad sker der i 2012
Godt nytår |
2011 går på hæl og det er blevet tid til at tage et kig på hvad vi kan forvente os af 2012. Der er flere ting som er mere eller mindre uundgåelige, som masser Ultrabooks, Windows 8, en ny iPad og en ny iPhone. Der er dog også et par ting som med meget høj sandsynlighed vil kommer til at ske.
Google har mere eller mindre officielt annonceret at der kommer en Nexus tablet ca. midt i 2012. Det er rart at se Google tage en aktivt del i tablet siden af Android, noget jeg syntes de har forsømt voldsomt siden de udgav den første version af Honeycomb. Ved at sende en Nexus version af en tablet på markedet viser de hvad og hvordan en rigtig Android tablet skal være. Jeg er dog ikke sikker på at det nødvendigvis er hvad markedet har brug for. Med mindre Google mener at Samsung og Asus er helt off target med deres Galaxy Tab og Transformer Prime modeller så burde Google nok fokusere langt mere på at få bygget et stærkt fundament af apps til Android som udnytter tablet elementet. Lækker hardware er kun en del af regnestykket når kunderne skal ligge penge for en ny tablet næste år. Det kommer til at handle om den samlede pakke, altså øko-systemet, og ikke kun godt design og skarpe priser.
Microsoft har været ude og sige at de ikke længere ønsker at lave keynotes ved større messer ala CES. De vælger i stedet at lancere nyheder og tale om fremtiden på deres egne events som f.eks. Build. Der har været spekuleret meget i om det nu betød at Microsoft ville fjerne fokus fra salg til private og lægge alle kræfter ind på at holde markedsandele på deres meget vigtige erhvervs marked. Jeg mener ikke man nødvendigvis kan tolke noget ud af den beslutning Microsoft har truffet. De har alt for meget investeret i f.eks. Xbox til ikke at holde fokus på privat forbrugeren. Samtidig så ved de også at deres satsning på Windows Phone ikke vil lykkedes hvis de ikke sikre at der er noget bruge mobilen til efter arbejde. Den lektie lærte de med Windows Mobile. Nej, Microsoft er på ingen måde på vej ud af salg til private. De har brug for privat kunden for at sikre deres produkter finder vejen ind i alle virksomheder. Windows 8 bliver et andet meget tydeligt eksempel på dette. Det har været sagt fra mange sider at virksomheder ikke vil adoptere Windows 8 da den ikke vil byde på nok forbedring i forhold til Windows 7. Metro brugerfladen, som skal gøre Windows 8 velegnet til tallets, vil i væsentlig grad skulle bæres ind i virksomhederne af medarbejderne. Deres ønske om at kunne bruge tablets som deres primære arbejdsredskab vil presse Windows 8 ind i IT afdelingerne.
Hvis man lytter til hvad de store IT producenter siger lige nu så er det tydeligt at de alle, fortsat satser på Ultrabook modellerne, i hvert fald i forhold til tablets. Hverken HP, Asus, Acer eller Samsung tror på at tablets vil være med til at lukke nogen huller i budgettet næste år. En anden ting der er blevet talt lidt om her de sidste måneder er en relancering af netbooks. Det et ikke direkte producenterne som siger dette, men mere tanker fra diverse markeds analytikere. Hvis design elementer fra Ultabooks føres sammen med hardware fra netbook, så ville man kunne præsentere kunderne for lækkert design til en lav pris, og med den udvikling der sket med Atom CPU'erne over de seneste 12 måneder så vil det også være muligt at få opstarts- og batteritider som man kender det fra Ultrabooks. Slutteligt vil den kraft det er i nutidens Atom CPU'er være rigeligt til at drive en udemærket internet oplevelse. Så for at fylde det hul der opstår fra det svigtende tablet salg, vil en ny runde netbooks være helt oplagte.
Den sidste ting jeg vil fremhæve her er TV. Her tænker jeg ikke blot på de traditionelle Smart TV, som helt sikkert også vil blive mere fremtrædende i 2012. Vi kommer i 2012 til at opleve at TV branchen vil blive totalt redefineret. Der har længe været rygter om at Apple har noget på beddingen som vil vende hele den etablerede TV forretning på hoved. Samtidig har Google fået styr på deres TV løsning, Google TV, som endeligt er blevet opdateret til Android 3. De har desuden uofficielt annonceret at de forventer at være på hvert andet TV solgt efter sommerferien næste år. Slutteligt så er der meget der tyder på at Microsoft er ved at gøre klar til noget større på TV siden via deres Xbox. Den sidste brugerflade opdatering har fået langt mere fokus på video og der er i USA også inkluderet flere TV-agtige tilbud. Der er altså lagt op til kamp om pladsen i stuen, og denne gang er spillerne nogen helt andre end dem vi kender. Samsung, LG og Philips satser fortsat på deres egne standard Smart TV og vil derfor står temmeligt svagt i kampen mod Apple, Google og Microsoft, som har langt bedre adgang til indhold og derfor kan tilbyde langt mere. Sony har som den eneste TV producent samarbejde med Google allerede og har muligvis et forspring, hvis de fortsætter dette samarbejde. Samsung har på tablet og mobil siden et rigtigt godt samarbejde med Google og man skulle tro at de også vil kunne være med på vognen hvis det for alvor går løs. Slutteligt er det muligt at Apple gør det igen. Gennem design, simpel brugerflade (f.eks. Siri) og gode aftaler om indhold, formår at udsætte TV branchen for den samme behandling som de allerede har givet, musik-, mobiltelefonen- og tabletbranchen. Hvad det bliver, vil jeg ikke byde ind med her, men at der kommer til at ske noget er helt sikkert.
Så for at summerer det op så har jeg fire forudsigelser for 2012,
- Google træder for alvor ind på tablet scenen, lige i tide inden Windows 8 lander
- Microsoft kommer forsat til at fokusere på private og vil bringe Xbox endnu tættere på dit TV
- Relancering af netbook’en, for at udfylde det hul, som det svigtende tablet salg har skabt
- En total omvæltning af TV branchen. Ledet af Appel, skarpt forfulgt af Google og Microsoft
I ønsket alle et rigtigt godt gadget år i 2012, som jo starter med et brag 2. uge i januar i Las Vegas med CES. Jeg vil ikke være der ovre i år, men vil følge slagets gang tæt og løbende bringe mine tanker og betragtninger på lanceringerne og nyhederne.
mandag den 19. december 2011
Office everywhere - Bringer brugeren tilbage til Windows
For to uger siden overraskede Microsoft alle med rygtet om at de ville udgive Office til iOS platformen. I sidste uge kom der så to apps fra Microsoft til iPhone og iPad fra Office suiten. Der er tale om et SkyDrive plug-in og så programmet OneNote. SkyDrive app’en er en vigtig livline til Microsofts live.com univers og gør det desuden muligt at bruge SkyDrive til ekstern lagring i en række iOS apps. Det gør den til en direkte konkurrent til Apples iCloud. OneNote er en meget populær notetagnings app som integrer med live.com og Office 2010. Lanceringen af disse to apps har medført en del spekulation om hvad det helt nøjagtigt er Microsoft var i gang med.
Office til iOS giver faktisk rigtigt god mening, også selv om det er til en konkurrerende platform. Microsoft står overfor at skulle udvikle Office til touchbrug i forbindelse med lanceringen af Windows 8, og den Metro brugerflade som Windows der får. Hvad er så mere oplagt end at teste en nye brugerfalde af på den absolut mest populære tablet platform. Der er heller ikke tale om spildt arbejde fra Microsofts side, Windows 8 kommer nemlig også i en ARM version og det er netop en ARM processor der sidder i iPhone og iPad. Der er dog også en anden grund til at Microsoft vælger at sende hele eller dele af Office ud til iOS.
Flere og flere virksomheder vælger at tillade iPads som del af deres virksomheds infrastruktur. Da iPad’en endnu ikke er Microsoft kompatibel, altså ud over email og kalender, så er virksomhederne nød til at kigge på alternativer, og der er rigelige at vælge mellem. Det betyder også at disse virksomheder måske får øjnene op for at der findes andre måde at arbejde på end Microsofts serverplatform, og det er dårligt nyt for Microsoft. Microsoft tjener rigtigt gode penge på deres servere og på Office klienterne til disse servere. Begynder virksomheder at finde alternativer mister Microsoft deres vigtigste indtægtskilde. Så selv om det må gøre lidt ondt på Microsoft at udgive deres kerne klient på andre platforme end Windows, er det afgørende for deres fremtid.
Salget af PC’er falder i denne tid og det betyder at der sælges færre Windows og Office pakker. Samtidig så købers der Apple produkter som aldrig før. Det gælder både deres bærbare og selvfølgeligt iPad’en. Samtidig løber iPhone og Android med hele smartphone markedet. Selvom Windows Phone er et lækkert mobil OS, så har det endnu ikke noget der minder om en markedsandel som de to andre. Microsofts primære platform skrumper og alternativerne kommer fra konkurrenter. Windows 8 vil ganske give ændre lidt på balancen, men slet ikke nok til at stoppe faldet i salg af den traditionelle PC. Det er lige netop derfor det giver rigtigt god mening at sikre, at Office er at finde på så mange populære platforme som det er muligt. Vælger Microsoft samtidig at gøre touch versionen af Office begrænset på nogen af de mere avancerede områder, kan denne satsning muligvis bringe flere af iPad brugerene tilbage til en Intel/Windows platform. Uanset hvad så vil Office til iOS sikre at Microsoft kan holde fast i salget af Windows servere og fortsætte med at være en vigtig del af bevægelsen og kampen om pladsen i skyen.
Kampen om økosystemet - Androids fald
Over på Faaborg's Tech Views tager jeg et kig på Googles muligheder for at forsætte deres dominans på mobil fronten. Er Android virkelig stærkt nok til at holde mobilproducenterne interesseret eller...
http://ftechviews.blogspot.com/2011/12/battle-of-eco-system-death-of-android.html
søndag den 11. december 2011
Den producent tilpassede brugerflades endeligt
Androids mange forskellige ansigter |
Når man læser anmeldelser af Android mobiler som er skrevet i USA, støder man ofte på kritik af de forskellige tilpassede brugerfalder som mobilproducenterne ligger ind over Android. Den nok mest kendte af disse tilpassede brugerflader er HTC’s Sense, som ikke blot giver et nyt grafiks indtryk til Android, men også en lang række widgets og forbedringer af kerne elementer i systemet. Kritikken fra de Amerikanske anmeldere går som oftest på, at disse brugerflader gør Android langsommere og mere ustabil. Herhjemme og i Europa som helhed er de tilpassede brugerflader fra HTC, Samsung og SonyEricsson blevet modtaget langt bedre, og dette ses også tydeligt i salget af Googles tidligere Nexus model serie som i Europa slet ikke nyder de samme salgstal som den ser i USA. Denne forskel i opfattelse har også givet grund for megen diskussion over Atlanten, IT skribenter i mellem.
Personligt har jeg altid sat pris på HTC Sense og de ekstra features den har budt på. Mine oplevelser med standard Android har altid efterladt mig med følelsen af at bruge noget halv færdigt. Jeg tror meget på muligheden for selv at kunne bestemme, men Sense har for mig altid været det bedste udgangspunkt. Dette er dog ved at ændre sig og på det sidste har Sense, TouchWiz og de andre tilpassede brugerflader vist sig som en meget uheldig klods om benet for brugerne. Google har sat hastigheden hvormed banebrydende forbedringer er blevet tilføjet til Android voldsom op. Mobilproducenterne skal bruge så lang tid til at optimerer deres brugerflader til de nye versioner af Android at når de endeligt udkommer så er de blevet overhalet inden om af nye forbedringer fra Google.
Det er blevet ekstra tydeligt med udgivelsen af Android 4 (Ice Cream Sandwich). Tager man f.eks. HTC's tablet satsning Flyer så har den endnu ikke fået Honeycomb, selv om en version af Honeycomb som kan køre på HTC Flyer blev frigivet fra Google kort efter sommerferien. HTC er nu klar med Honeycomb til HTC Flyer, men i mellemtiden er Android 4 blevet lanceret.
Samtidig har Google tydeligvis lyttet til deres brugere og med Android 4 har de leveret en bruger oplevelse som bringer det bedste fra alle de tilpassede brugerflader sammen i en platform. Der er også noget der tyder på at vi her i Eurpoa er ved at blive overbevist om at Google har fået styr på brugerfalden med Android 4, da hypen omkring Galaxy Nexus er langt højere end på nogen af de andre Nexus modeller. De videodemonstrationer der har været vist på nettet og de tests der er blevet skrevet, fra USA og Europa, er da også alle enige om, at med Android 4 har Google virkelig ramt plet.
Det er en klar fordel for brugerne, at brugerfalden nu muligvis kan ensrettes på tværs af mobile enheder. Samlingen af mobil OS og tablet OS i en platform er et vigtigt træk for Google, og vil være med til at samle de mange forskellige oplevelser brugerne har haft, i en enkel sammensat oplevelse. Det vil også gøre det lettere for udviklerne, da de ikke længere på samme måde er nød til at tage hensyn til de forskellige versioner af brugerfladen. På den anden side er det et yderst skræmmende senarie for mobilproducenterne. De vil ikke længere have samme mulighed for at sætte deres præ på den software som driver deres mobiloplevelse. Samtidig gør den ensartede brugerflade det lettere for brugerne at skifte mellem forskellige mobilproducenter. Udfordringen er dog ikke ny for de fleste mobileproducenter da Windows Phone giver dem samme udfordringer.
Det interessante bliver nu at se hvad mobilproducenter vælger at gøre. De kan selvfølgeligt vælge at ignorere udviklingen i Android og forsat ligge deres tilpassede brugerfalde på alle deres terminaler. Det er også en mulighed at de vælger at skifte fokus og gennem spændende design og ekstra funktioner prøver at beholde kunderne på deres smartphone. Der vil også være producenter som ender med at fravælge Android da det vil bliver for svært at differentiere sig. Vi er så småt begyndt at se de første tegn på at større ændringer er på vej. HTC vælger at samarbejde med Beats Audio for at differentiere deres produkter på hardware siden. Nokia har valgt design og ekstra funktioner som det værdiskabende på deres terminaler. Samsung har valgt at fokusere på skærmen, både i kvalitet og størrelse.
Den vindende formel bliver, at i stedet for at arbejde med tilpasning af den software som driver den mobile enhed, så skal fremtidens differentiering ske gennem intelligent at arbejde med hardware, design og den medleverede software, for at skabe en unik brugeroplevelse som holder kunderne tro mod et brand.
mandag den 5. december 2011
Asus Transformer Prime - Anmeldelse
Asus Transformer Prime |
Asus Transformer Prime er efterfølgeren til Asus Transformer, som da den blev lanceret for omkring 6 måneder siden satte ny standard for hvor godt en Android tablet kunne integreres med en keyboard dock. Transformer Prime forbedrer dette koncept på en række områder, hurtigere processor, bedre skærm, laverer vægt og længere batteritid. Alt sammen meget attraktivt. Asus har dog ikke kunne forbedre Android og det er Transformer Primes primære udfordring. Lad os tage et kig på hvad man får.
Transformer Prime er en 10,1" Android tablet. Den er 8,3mm tyk og vejer 586g, begge dele er lige under iPad 2. Selv om det er imponerende, så er det mest interessante ved Transformer Prime dog, at den er baseret på Nvidia's Tegra3 chipset som er en quad-core CPU med forbedret grafikchip. Nvidia oplyser at Tegra3 skulle være op til 5 gange hurtigere end den tidligere generation Tegra2. Dog er det primært på grafik delen denne hastigheds forøgelse opnåes. Hastigheden på de enkelte kerner er ikke væsentligt hurtigere end i Tegra2, men der er dog fire af dem hvilket jo må siges at være en forbedring. Nvidia oplyser desuden at det operativsystem som kører på Tegra3 ikke behøver at være optimeret til quad-core for at kunne udnytte alle fire kerner, det klare Tegra3 selv. En anden fascinerende ting ved Tegra3 den femte hjælpe processor, som kører når der ikke sker ret meget. Den kan holde gang i styrersystemet og er også nok til at holde f.eks. en MP3 fil kørende. Det er først hvis der skal bruges mange kræfter at en eller flere af de fire kerner træder til. Dette betyder at strømforbruget ligger et godt stykke under det man så på Tegra2. Transformer Prime kører da også op til 10 timer på en opladning, hvilket er meget imponerende, og faktisk bedre end iPad 2. Transformer Prime bliver leveret med Android 3.2 (Honeycomb), men bliver opgraderet til Android 4 (Ice Cream Sandwich) så snart den er klar.
Som til den oprindelige Transformer så følger der også et tastatur med til Transformer Prime. Også her er der sket en del forbedringer. Tasterne er blevet langt bedre og vægten på tastatur dock'en er også kommer en del ned. Der er fortsat indbygget et ekstra batteri i tastatur dock'en og den lader på tablet delen når den er dock'et. Det bringer den samlede arbejdstid op på 18 timer, hvilket skulle være mere end rigeligt for de fleste. Jeg har f.eks. haft den med på weekend tur, fuldt oplade, uden at skulle være bange for at den løb tør, også det selv om udkastet til dette indlæg er skrevet over den weekend. Den samlede vægt for hele sættet lander på lige over 1,1kg, hvilket er ca. det samme som en af de mindre Ultrabooks. Det er faktisk også hvad Transformer Prime ligner. Den minder rigtigt meget om Asus UX21 som er deres 11,6" Ultrabook, hvilket absolut ikke er en dårlig ting. Metal farven er lidt mørkere, men det er også det der er den største forskel. Hele pakken virker solid og rigtigt velbygget. Man tænker ikke over at der er tale om en tablet docket i tastaturet. Dock connectoren er meget stabil og eneste lille fejl jeg kunne trække frem skulle være, at skærmen ikke kan komme helt så langt bag over som jeg ville kunne have ønsket.
Som sagt så køre Transformer Prime Android. Jeg har personligt ikke en Honeycomb tablet liggende så jeg har ikke rigtigt kunne følge med i udviklingen af apps skrevet til tablet platformen. Det har dog været en af de største kritik punkter mod Honeycomb, med manglen af dedikerede apps, selv om det ser ud at der er sket en del. Google har frigivet tablet optimeret versioner af Gmail, Kalender, Kontaktpersoner, Reader og Maps. Der ud over har Asus installeret en tablet version af Polaris Office, som tilbyder at læse og oprette Word, Excel og PowerPoint dokumenter. At arbejde i Polaris Office er en meget behaglig oplevelse og selv om der mangler en masse funktioner i forhold til Word og Google Docs (i web versionen) så er det mere end rigeligt til let arbejde på farten. Google Docs til Andriod er delvist opdateret, da brugerfladen er blevet rettet til den større skærm, men editering er nøjagtig den samme som på en smartphone, hvilket er elendig. Så til ting som mail, kalender og let office arbejde så kan Transformer Prime nemt erstatte din bærbare PC, men starter med apps op som Facebook, Twitter, Tweetdeck, Foursquare eller andre populære Android apps, så er oplevelsen langt fra god. Jeg har beskrevet dette problem tidligere i mit indlæg Status på Android som Tablet OS, og selv om en række apps er forbedret så er den samlede oplevelse stadig ikke god nok.
Android 3.2 er ganske simpelt ikke opgaven voksen, hverken som tablet eller som mini bærbar. Den formår at ødelække den samlede oplevelse af en eller rigtigt god maskine. Hastigheden er i top og alt virker hurtigt og smidigt. Der er problemer med web browseren som virker langsom, men dette skulle være et problem som Asus har erkendt og arbejder med en opdatering på. En anden opdatering som man kan håbe på kommer hurtigt er Android 4 (ICS). Ud over en langt mere poleret brugerflade så skulle specielt browseren være voldsomt forbedret. Der skulle også være bedre understøttelse af flere processorer, noget der burde hjælpe Transformer Primer rigtigt meget. Android 4, vil forhåbentligt også få langt flere udviklere til at tage et nyt kig på deres apps og få dem optimeret til brug på tablets. Google har vist hvordan det kan gøres med Gmail og Reader og Polaris Office har også gjort et rigtigt pænt stykke arbejde med deres Office pakke.
Et af de steder som har fået et meget stort løft med Transformer Prime, er grafikken. Dette ses også tydelige med de par spil titler som Asus sammen med Nvidia har installeret på enheden, som er utroligt flotte. Jeg er ikke selv meget af en spillefugl, så jeg har ikke brugt voldsomt lang tid på at teste netop denne del, dog har jeg set andre sætte Transformer Prime til et 60” TV og bruge USB stikket i tastatur dock’en til at tilslutte en gamecontroler. Resultatet var imponerende. Det betyder også at man med Transformer Prime får ikke blot en produktivitets tablet, men en gaming platform som kan gå fra at være transportabel og touch styret til, at agere spille konsol hjemme i stuen. Samme scenario kan bygges op omkring film og video. Med Transformer Prime kan du vise FullHD film på farten eller hjemme i stuen på fladskærmen.
Selv de yngste kan være med. Min datter på 8 år fik lov at lege med Transformer Prime i et stykke tid. Hun har stor erfaring i at bruge Windows og iPad, men har aldrig bruget en Android tablet før. Det tog hende dog ikke langtid før hun havde brugt søgefeltet på startskærmen til at finde flere af hendes ynglings online Flash spil. At se hende gå til brugen af Android uden den store tøven, får mig til at tro på at Android måske ikke er helt så bruger fjendsk som mange, mig selv inkluderet, har ville gøre den til. Googles arbejde med at gøre browseren så funktionel i forhold til det virkelige web, med b.la. inkluderingen af Flash har muligvis fungeret bedre end først antaget. En ting er dog sikkert, salgstallene taler deres tydelige sprog og kunderne har ikke valgt Android Tablets. Der er dog stadig håb for platformen og Google har fortsat et af de bedste våben i deres arsenal, nemlig Chrome browseren. Få den inkluderet i en kommende version af Android og de vil stå langt stærkere over for både Apple og Microsoft.
Der skal ikke være tvivl om at jeg er meget forelsket i Transformer Prime. Den er hvad tablets burde have været fra starten af og sætter standarden for hvad fremtiden vil bringe, ikke blot for Android tablets, men også for de kommende Windows 8 tablets. Det, på en nem måde, at kunne generere dokumenter, emails, regneark og PowerPoints er et kæmpe løft til Android platformen og et som kan få en hel række nye kunder til at tage Android seriøst på tablet siden, noget som har været meget svært for Google tidligere. Den lange batteri- og standby tid, sammen med den nye kraftfulde quad-core processorer gør Asus Transformer Prime til en utrolig stærk enhed, en enhed som Google burde kaste mange flere kræfter efter at få gjort succesfuld. Den viser hvad Android kan blive til og kunne bane vejen for Googles indtog på et langt større marked, nemlig erhvervs markedet. Et marked som iPad'en kan få svært ved fortsat at konkurrer på. Det er desuden tiden lige nu, inden Microsoft lancerer deres Windows 8, for Google at få rettet de sidste små problemer i Android og sikre sig et stabilt stå sted i den kommende kamp med Microsoft.
Asus har vist vejen, ikke blot for Android tablets, men for tablets i al almindelighed, med Transformer Prime. De har bygget en enhed som virker optimalt både som tablet og dock'et i tastaturet, som en mini bærbar. Jeg håber at Google vågner op og ser denne mulighed da Android kunne være et helt korrekte OS at køre på denne maskine.
Abonner på:
Opslag (Atom)
24 timer med en elbil - erfaringer og tanker
Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...