Android 3.0 (Honeycomb) er Googles bud på et ægte tablet os, version 3.1 er lige blevet frigivet og det er den version jeg har brugt på Asus Transformer. Google har hele tiden sagt at Android 2.x ikke er velegnet til brug på tablets, selv om Samsung og HTC faktisk har baseret deres 7” tablets netop på forskellige versioner af 2.x. Det er også helt klart min oplevelse af både Galaxy Tab og Flyer, at de fremstår mere som store mobiler end egentlige tablets. I modsætning så opleves Android 3.x som et egentligt tabet OS og bygger tydeligt på tilstedeværelsen af en stor touchskærm.
Androids største problem, lige nu, er faktisk ikke om en tablet bruger version 2.x eller 3.x af Android. Problemet opstår når en tablet har en opløsning som er større end den som er standard på mobiler, nemlig 480 x 800. Samsung Galaxy Tab og HTC Flyer har en opløsning på 1024 x 600 og LG Slate, Asus Transformer og Acer Iconia A500 har alle en skærm opløsning 1280 x 800. Da jeg oprindeligt testede Samsung Galaxy Tab, skrev jeg om hvor imponeret jeg var over at alle programmer skalerede rigtig flot til den højere opløsning, lidt i modsætning til det man så med iPhone apps på en iPad. Netop det viser sig nu at blive Android 3.x allerstørste problem. Med den rimeligt høje opløsning som en 10” tablet har, så kommer en skaleret app til at virke tom og meget kedelig at se på.
Facebook på HTC Desire Z, HTC Flyer og Asus Transformer |
Tweetdeck på HTC Desire Z, HTC Flyer og Asus Transformer |
Tweetdeck horisontalt |
Man ser to vigtige ting på de ovenstående billeder. Det første er hvor stor forskellen egentligt er mellem de tre skærmstørrelser. Mobilen er på 3,7”, Flyeren er på 7” og Transformeren er på 10,1”. Det andet er opløsningen. Der er meget mere plads på Transformeren, og selv Flyeren kan vise en del mere end mobilen. Problemet her er, at hverken Facebook eller Tweetdeck appen er optimeret til de højere opløsninger. Så i stedet for at udnytte den mere plads på en intelligent måde, så viser de blot lidt mere af det samme og de er langt fra alene. Der findes stort set ingen apps som er optimeret til Android tablets. Det er selvfølgeligt ikke helt korrekt, der findes en rimelig lang liste, Android HD apps, men rigtigt mange af de apps, som er populære til Andorid er endnu ikke optimeret.
Dette er et faktum som får rigtigt mange til at spørge sig selv, “hvorfor købe en Android tablet”. Man får jo egentligt ikke meget mere end man allerede har på sin mobil. Der er dog tre ting som automatisk er forbedret, enten fordi producenten har lavet en forbedret version, eller fordi de er optimeret som en del af Andrid 3.x. Det er browseren, mail og kalenderen og skal man være fair så er det også 3 meget vigtige ting, specielt for brugere af tablets. Jeg vil dog forvente at mange ville lede efter en forbedret version af Facebook, twitter, Foursquare og Evernote apps. Selv Google mangler at få en stor del af deres tjenester gjort klar til den bedre opløsning som en tablet bringer. F.eks. er Google Reader og Docs ikke optimeret og det virker faktisk som noget af en fallit erklæring.
Det bringer mig frem til en anden pointe, nemlig kampen mellem 7” og 10.1” (jeg tager ikke 8,9” med da der endnu ikke rigtigt er nogen på markedet). iPad har på en måde sat standarden for hvor stor en tablet skærm skal være. Apple iPad har en 9,7” skærm i 4:3 formfaktoren. Det giver en skærm som føles lidt som et A4 papir og sidde med. Alle de Android baserede tablets der er på markedet har 16:9 formfaktoren. Det gør dem smallere og længere end iPad’en. Det har nogen fordele, men i dagligt brug er der faktisk flest ulemper. Det er værst på på 10,1” modellerne. Hvis man holder dem vertikalt, f.eks. for at læse en webside eller en e-bog, så ligger tyngdepunktet på tableten så højt oppe at den bliver svær at holde i en hånd mere end nogen få minutter af gangen. Samtidig gør den relativt brede skærm at der ikke er ret mange apps som virker optimalt horisontalt, da de ikke er skrevet til det. Android 3.x er skrevet til primært at køre horisontalt så man kan kun håbe på at der kommer en masse apps som udnytter dette i fremtiden. Problemet er dog ikke helt så udtalt på en 7” tablet. Den mindre skærm og den lavere opløsning gør at oplevelsen bliver mere i retningen af en stor mobil og derfor ikke helt så skuffende. De bruger desuden Android 2.x og de er derfor primært rettet mod vertikalt brug, hvilket igen er med til at gøre brugeroplevelsen mere mobil-agtig. En anden fordel ved en 7” tablet er at man nemt kan nå alle tasterne på tastaturet, i vertikal stand, med sine tommelfingre. Det gør dem noget nemmere at skrive længere tekster på.
Så mit bud lige nu er. Hvis du vil have en Android tablet lige nu, så køb en Samsung Galaxy Tab 7” eller en HTC Flyer. De giver den bedste oplevelse af de apps som findes i Android Market lige nu. De er langt bedre til browsing, email og kalender arbejde end din mobil og de fleste af dine mobil apps ser faktisk bedre ud i 7”. Hvis du kan vente lidt så er jeg ikke i tvivl om at der vil komme en masse, tablet optimerede apps i løbet af de næste 3 - 6 måneder. Det vil gøre 10,1” modellerne attraktive og der er mange fordele ved 16:9 formatet, specielt når det handler om billeder og film.
Konklusionen må blive at Android endnu ikke er helt klar til tablets. Det er ikke hardwares fejl. Det er som sådan heller ikke Androids fejl. Det er mangleren på optimerede apps der er problemet. Det er klassisk hønen og ægget problemstilling. Udviklerne ønsker ikke at bruge penge på udvikling optimerede apps før der er et ordenligt marked, og Android tablet salget så uendeligt afhængig af at der findes tablet optimerede apps. Et lyspunkt for kommende Android tablet ejere er den nye strøm af 4”, og større, mobiler som kommer på markedet lige nu. De har stort set alle den nye qHD opløsning på 960 x 540. Både skærmens størrelse og opløsningen ligger op til at blive udnyttet bedre og de første tablet optimerede apps kunne ende med at blive udviklet med disse mobiler i mente.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar