lørdag den 24. december 2011

Det var så 2011 - Hvad sker der i 2012


Godt nytår


2011 går på hæl og det er blevet tid til at tage et kig på hvad vi kan forvente os af 2012. Der er flere ting som er mere eller mindre uundgåelige, som masser Ultrabooks, Windows 8, en ny iPad og en ny iPhone. Der er dog også et par ting som med meget høj sandsynlighed vil kommer til at ske.

Google har mere eller mindre officielt annonceret at der kommer en Nexus tablet ca. midt i 2012. Det er rart at se Google tage en aktivt del i tablet siden af Android, noget jeg syntes de har forsømt voldsomt siden de udgav den første version af Honeycomb. Ved at sende en Nexus version af en tablet på markedet viser de hvad og hvordan en rigtig Android tablet skal være. Jeg er dog ikke sikker på at det nødvendigvis er hvad markedet har brug for. Med mindre Google mener at Samsung og Asus er helt off target med deres Galaxy Tab og Transformer Prime modeller så burde Google nok fokusere langt mere på at få bygget et stærkt fundament af apps til Android som udnytter tablet elementet. Lækker hardware er kun en del af regnestykket når kunderne skal ligge penge for en ny tablet næste år. Det kommer til at handle om den samlede pakke, altså øko-systemet, og ikke kun godt design og skarpe priser.

Microsoft har været ude og sige at de ikke længere ønsker at lave keynotes ved større messer ala CES. De vælger i stedet at lancere nyheder og tale om fremtiden på deres egne events som f.eks. Build. Der har været spekuleret meget i om det nu betød at Microsoft ville fjerne fokus fra salg til private og lægge alle kræfter ind på at holde markedsandele på deres meget vigtige erhvervs marked. Jeg mener ikke man nødvendigvis kan tolke noget ud af den beslutning Microsoft har truffet. De har alt for meget investeret i f.eks. Xbox til ikke at holde fokus på privat forbrugeren. Samtidig så ved de også at deres satsning på Windows Phone ikke vil lykkedes hvis de ikke sikre at der er noget bruge mobilen til efter arbejde. Den lektie lærte de med Windows Mobile. Nej, Microsoft er på ingen måde på vej ud af salg til private. De har brug for privat kunden for at sikre deres produkter finder vejen ind i alle virksomheder. Windows 8 bliver et andet meget tydeligt eksempel på dette. Det har været sagt fra mange sider at virksomheder ikke vil adoptere Windows 8 da den ikke vil byde på nok forbedring i forhold til Windows 7. Metro brugerfladen, som skal gøre Windows 8 velegnet til tallets, vil i væsentlig grad skulle bæres ind i virksomhederne af medarbejderne. Deres ønske om at kunne bruge tablets som deres primære arbejdsredskab vil presse Windows 8 ind i IT afdelingerne.

Hvis man lytter til hvad de store IT producenter siger lige nu så er det tydeligt at de alle, fortsat satser på Ultrabook modellerne, i hvert fald i forhold til tablets. Hverken HP, Asus, Acer eller Samsung tror på at tablets vil være med til at lukke nogen huller i budgettet næste år. En anden ting der er blevet talt lidt om her de sidste måneder er en relancering af netbooks. Det et ikke direkte producenterne som siger dette, men mere tanker fra diverse markeds analytikere. Hvis design elementer fra Ultabooks føres sammen med hardware fra netbook, så ville man kunne præsentere kunderne for lækkert design til en lav pris, og med den udvikling der sket med Atom CPU'erne over de seneste 12 måneder så vil det også være muligt at få opstarts- og batteritider som man kender det fra Ultrabooks. Slutteligt vil den kraft det er i nutidens Atom CPU'er være rigeligt til at drive en udemærket internet oplevelse. Så for at fylde det hul der opstår fra det svigtende tablet salg, vil en ny runde netbooks være helt oplagte.

Den sidste ting jeg vil fremhæve her er TV. Her tænker jeg ikke blot på de traditionelle Smart TV, som helt sikkert også vil blive mere fremtrædende i 2012. Vi kommer i 2012 til at opleve at TV branchen vil blive totalt redefineret. Der har længe været rygter om at Apple har noget på beddingen som vil vende hele den etablerede TV forretning på hoved. Samtidig har Google fået styr på deres TV løsning, Google TV, som endeligt er blevet opdateret til Android 3. De har desuden uofficielt annonceret at de forventer at være på hvert andet TV solgt efter sommerferien næste år. Slutteligt så er der meget der tyder på at Microsoft er ved at gøre klar til noget større på TV siden via deres Xbox. Den sidste brugerflade opdatering har fået langt mere fokus på video og der er i USA også inkluderet flere TV-agtige tilbud. Der er altså lagt op til kamp om pladsen i stuen, og denne gang er spillerne nogen helt andre end dem vi kender. Samsung, LG og Philips satser fortsat på deres egne standard Smart TV og vil derfor står temmeligt svagt i kampen mod Apple, Google og Microsoft, som har langt bedre adgang til indhold og derfor kan tilbyde langt mere. Sony har som den eneste TV producent samarbejde med Google allerede og har muligvis et forspring, hvis de fortsætter dette samarbejde. Samsung har på tablet og mobil siden et rigtigt godt samarbejde med Google og man skulle tro at de også vil kunne være med på vognen hvis det for alvor går løs. Slutteligt er det muligt at Apple gør det igen. Gennem design, simpel brugerflade (f.eks. Siri) og gode aftaler om indhold, formår at udsætte TV branchen for den samme behandling som de allerede har givet, musik-, mobiltelefonen- og tabletbranchen. Hvad det bliver, vil jeg ikke byde ind med her, men at der kommer til at ske noget er helt sikkert.

Så for at summerer det op så har jeg fire forudsigelser for 2012,


  • Google træder for alvor ind på tablet scenen, lige i tide inden Windows 8 lander
  • Microsoft kommer forsat til at fokusere på private og vil bringe Xbox endnu tættere på dit TV
  • Relancering af netbook’en, for at udfylde det hul, som det svigtende tablet salg har skabt
  • En total omvæltning af TV branchen. Ledet af Appel, skarpt forfulgt af Google og Microsoft


I ønsket alle et rigtigt godt gadget år i 2012, som jo starter med et brag 2. uge i januar i Las Vegas med CES. Jeg vil ikke være der ovre i år, men vil følge slagets gang tæt og løbende bringe mine tanker og betragtninger på lanceringerne og nyhederne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...