tirsdag den 24. januar 2012

Fremtidens TV - Hvilken app skal vi se i aften, skat


TV programmer og film som apps på dit TV


Hvis du har købt et nyt TV de sidste par år, er der en god chance for, at du ejer et Smart TV. Det er ikke sikkert at du udnytter det, men næste alle nye fladskærme i prisklassen fra 4.999,- og op efter har indbygget en eller anden form for Smart TV.

Introduktionen af Smart TV betyder, at det nu er blevet muligt at tilgå TV fra andre kanaler end det normale TV signal fra antenne eller stikket i væggen. En af de mest brugte er adgangen til YouTube direkte på TV’et, men det stopper ikke her. Flere af de større film og TV selskaber har allerede udviklet apps til deres produktioner. SF film, Viasat og YouSee er nogen af de mest kendte, men der kommer hele tiden flere til. Det betyder, at det altså er blevet muligt at leje film og se TV produktioner, som man ikke nåede at se på det normale TV, når man vil.

Det er en distributionskanal, som rigtigt mange TV og film producenter er meget interesseret i. Det giver dem en direkte kanal til kunderne, som de helt selv styrer uden at være afhængig af de normale distributører som YouSee eller Stofa. Det er ikke så meget leverancen af live TV, der er interessant, her er YouSee og Stofa faktisk en fordel for dem, men det er i salget af allerede sendt indhold, som er den egentlige forretning for dem. I dag sælger YouSee og Stofa noget af dette indhold, og tjener penge på det. Hvorfor ikke selv inddrive disse indtægter og samtidig knytte relationer direkte til kunderne. Dette er noget TV2 og Viasat allerede har set ideen i for noget tid siden, og har derfor etableret deres betalings-hjemmesider Sputnik og Viasat Play. Både TV2 og Viasat har udbygget disse kanaler til at sende indhold produceret specifikt til dem. At flytte disse portaler til TV’et virker helt oplagt og er da også noget de allerede har gjort. Sputnik er lige nu eksklusivt på Sony Smart TV, hvor Viasat er på både LG’s og Samsung’s Smart TV.

Det er ikke kun, hvordan man tilgår enkelte TV programmer, der ændre sig, frigørelsen af det egentlige TV signal er også under kraftig udvikling. Web-TV tilbuddene er vokset voldsomt de sidste par år. I dag tilbyder alle de større TV distributører både Web-TV og apps til iPad og mobiltelefoner. Denne udvikling gør, at TV er blevet meget mere individuelt, og det er ikke længere ualmindeligt, at der ses et TV program på stuens TV samtidig med, at der ses noget andet på en iPad i sofaen.

Google har besluttet, at TV indhold ikke længere skal produceres og leveres udelukkende af de store TV selskaber. De har grundlagt YouTube channels, som skal leverer eksklusivt produceret materiale via YouTube. Tanken er at udvikle en lang række meget specialiserede kanaler, der leverer deres indhold til seeren i YouTube format, altså som en række enkelstående programmer, som brugeren kan se når og hvor det passer bedst. Dette nye tiltag er sat til lancering omkring sommeren i år, og det falder interessant nok sammen med lanceringen af Google Nexus tablet’en og næste opdateringen af Google TV.

TV er stille og roligt ved at blive en personlig sag. Mulighederne for at skræddersy sit eget TV program bliver bedre og bedre for hver måned, der går. Lige nu kan der plukkes i danske produktioner og et endnu begrænset udvalg af udenlandske film. Der er dog meget, der tyder på, at tjenester, som f.eks. Netflix og Lovefilm, kommer til at satse på udbredelse i hele Europa i den kommende tid. Dertil kommer, at f.eks. YouSee arbejder på at udvide deres streaming-program med udenlandske serier. Alle disse tjenester flytter stille og roligt ind på vores Smart TV og med tiltag som YouTube Channels og den fortsatte fokus på at tilbyde TV på tablets og mobiltelefoner, så går der ikke mange år før spørgsmålet ikke er, “hvilken kanal skal vi se i aften”, men bliver “hvilken app skal vi se i aften”.


Se også "Fremtidens TV - Har du talt med dit TV i dag", hvor jeg tager et kig på tale- og bevægelseskontrol på fremtidens TV.

søndag den 15. januar 2012

Fremtidens TV - Har du talt med dit TV i dag

Er det sådan vi skal styrer vores TV i fremtiden?


Appels iPhone 4S har Siri og Microsoft Xbox 360 har Kinect. “Sådan noget vil vi også have”, siger LG og Samsung, og derfor skal vi nu til at vinke og råbe efter vores nye TV for at få dem til at gøre det vi ønsker. Stemmestyring og bevægelseskontrol er for alvor blevet hverdagskost og nu skal disse teknologier også indtage stuen, men er det nu virkelig fremtidens styringsform for vores TV?

Der er steder, hvor det giver rigtigt god mening. På spil-siden viser salget af Kinect sensoren, at man her har ramt et område, hvor styringsformen og oplevelsen går hånd i hånd. Apple har succes med Siri og den indbyggede ‘intelligens’ er helt klart afgørende for den gode oplevelse. Der er dog en meget vigtig ting som afskiller iPhone og Kinect fra TV’et, og det er antallet af samtidige brugere. Jeg er klar over, at Kinect godt kan håndterer 2 spillere, men de spiller samme spil og har begge fokus på denne ene specefikke opgave. I stuen, foran TV’et, er situationen en helt anden. Her er familien bænket i sofaen over for TV’et. De ser måske det samme program, men samtidig taler de sammen, læser avis, kigger i en bog, lytter til musik, spiller computer eller en lang række andre ting, som tager fokus væk fra TV’et og skaber en del baggrundsstøj. Oven i det er lyden fra TV’et skruet godt op for at overdøve alt det andet, der foregår i rummet. Under disse omstændigheder kan stemmestyring blive en alvorlig udfordring, og bevægelseskontrol en lige så stor udfordring, for hvem er det lige, der bestemmer?

Den teknologi, der i dag driver systemer som Siri og Kinect, har slet ikke det tekniske niveau der skal til for at analyserer en typisk ‘familie foran TV’et’ situation. Jeg skal her lige skynde mig at sige, at jeg ikke har prøvet Siri, men at jeg har en Kinect og har et godt billede af, hvad den kan. Jeg vil dog vurderer, at Siri ville blive noget forvirret, hvis flere begyndte at tale til den samtidigt eller meget hurtigt efter hinanden. På samme måde bliver et Kinect-spil meget hurtigt forvirret, hvis en eller flere personer sidder indenfor Kinect’ens synsfelt samtidig med, at en anden forsøger at spille. For at styringsformen skal skabe en god oplevelse på dit kommende TV skal der altså ligge en langt bedre beregningsmotor i TV’et. De TV, som netop er blevet offentligjort med de nye stemme- og bevægelsesfunktioner, har på ingen måde regnekraft, der kan måle sig med hverken iPhone 4S eller Xbox 360. De vil derfor ikke have styringsfunktioner, som kan måle sig med det vi kender fra Kinect eller Siri og vil altså leverer en dårligere brugeroplevelse.

Det svarer dog ikke på om stemme- og bevægelsesstyring er en styringsform, der vil have en berettigelse på et TV i fremtiden. Jeg er personligt meget skeptisk. Ligegyldigt hvor godt et TV bliver til at opfatte stemmeleje, seriøsitet i stemmen, kunne fortolke ironi og i det hele taget tage stilling til hvem i stuen, der lige nu har retten til at skifte kanal, så bliver det at bruge sin stemme til at styre noget som er mere end en meter væk, en noget kunstig oplevelse. Bevægelseskontrol giver lidt mere mening, men igen er dette heller ikke optimalt i en multibruger situation. Jeg kunne dog se, at der med langt bedre ansigtsgenkendelse og dermed evne til at vurderer, hvem der rent faktisk kigger med, kunne bygges noget ‘inteligens’ ind i TV’et, som gjorde det i stand til at tolke, hvilken hånd, der var i færd med at skifte kanal.

Den ultimative kontrol, der ligger i at være indehaver af fjernbetjeningen giver fortsat rigtigt meget mening, når TV’et skal styres. TV’et er et socialt element som tilfredsstiller mange på engang, og vil lige netop derfor ikke kunne styres af mange. Styringen af TV’en vil altid ligge hos en og kun en af de personer, der ser på det. Dermed ikke sagt, at kontrollen ikke kan skifte rundt mellem dem der ser på, men blot at når en styringsbeslutning tages, tages den kun af en person. Hvis TV’et en dag bliver i stand til at fortolke intelligent på, hvad der sker i stuen og omsætte det til styringsinput, kan stemme- og bevægelsesstyring sikkert have sin berigtigelse. Dog ser jeg ikke dette ske de næste 4 - 6 år, og indtil da vil disse nye styringsformer forblive en sjov feature som alle vil slå fra efter at have prøvet dem første gang.





Se også "Fremtidens TV - Hvilken app skal vi se i aften, skat", hvor jeg tager et kig på nye leverance former af TV programmer.

fredag den 6. januar 2012

Google Nexus 7" - Den bedste Android tablet medicin

Kunne det være sådan Google Nexus 7" skal se ud?


For lidt over to uger siden skrev jeg i mit ‘Hvad sker der i 2012’ indlæg at jeg ikke forstod hvorfor Google ville lave deres egen tablet, da både Asus og Samsung laver nogen utroligt lækre Android tablets. Nu viser det sig at der muligvis er mening med galskaben. Websiden digitimes.com skriver i går, at kilder tæt på Google fortæller at Google er i gang med at bygge en 7” tablet. Ud over at være en noget overraskende nyhed, så giver den faktisk rigtigt meget mening.

Google har brug for at udbygge deres øko-system, se mit ‘Kampen om økosystemet - Androids fald’ indlæg, og det betyder bl.a. at få gang i tablet salget. Selv om Asus og Samsung laver lækre tablets så sælger de slet ikke nok, prisen er ganske enkelt for høj. Amazon der i mod, sælger millioner af Android baserede Kindle Fire. Problemet er blot, at den ikke køre Google Android, men Open Source versionen som Google ingen kontrol har over. Amazon har dog vist Google hvad der skal til for at sælge rigtigt mange tablets.

Alle har ment at en Android tablet skulle tage kampen op mod iPad’en og det ville måske også have været rigtigt hvis Google havde sat en tablet version af Android på gaden 6 måneder efter Apple lancerede iPad’en. Der er nu gået næsten 2 år siden den første iPad kom på gaden og iPad’en er i dag hvad alle opfatter som en tablet. Apple har desuden meget tydeligt indikeret at 7” er for småt til en tablet, noget som man i markedet brude have set som potentiale i stedet for en korrekt visdom. Set i lyset af at Google har brug for at sælge rigtigt mange Android baserede tablets med Googles version af Android og at alt tyder på at Apple holder sig fra 7” formfaktoren, så giver en 7” Nexus tablet lige pludselig rigtigt meget mening for Google.

Det har længe undret at Google ikke har kunnet fremvise langt flere tablet optimerede apps i deres Market. Noget kunne tyde på at udviklerene har afvist at bruge tid og penge på dette arbejde når Android platformen ikke havde større udbredelse på tablets. Det er netop den udfordring Google nu ønsker at råde bod på. Google Nexus 7” er ikke Googles drømme tablet, på samme måde som deres Nexus mobil telefoner, men med en forventet pris på under $199 (1.499,-) vil den blive den tablet som får Android 4.x (ICS) ud til milioner af kunder i hele verden og udviklerne interesseret i at lave tablet apps til Android.


torsdag den 5. januar 2012

Philips Fidelio AS351 - Android musik dock




Jeg havde fornøjelsen af at få en Philips Fidelio AS351 i jule dagene og syntes jeg ville dele mine oplevelser med den.

I modsætning til hvad man er blevet vant til så er den ikke til iPhone, men til Android mobiler. Det er normalt noget af en opgave da der ingen standard er for hvordan man forbinder en Android mobil med en dock. USB connectoren kan sidde de underligste steder og stikket vender heller ikke altid samme vej. Philips har løst dette på en super smart måde og har ladet mobilen forbinde med højttalerne via Bluetooth. For at forenkle processen så har Philips lavet en app som hjælper til.

Det gør Philips Fidelio AS351 til en enkel dock at bruge, på trods af manglende standarder og gør det nemt for familien at spille deres musik når de vil. Lyden er også ganske fin, jeg er ikke lyd specialist, men den spiller rummet godt op og der er ikke nogen forvrængning heller ikke når der spilles højt.

onsdag den 4. januar 2012

Android og eksternt keyboard - Ikke godt uden for USA


Efterhånden som skærmen på Android smartphones bliver større og tablets bliver mere og mere udbredte vil behovet for at tilslutte et eksternt tastatur stige. Det er muligt i dag, men Android tilbyder standard kun US QWERTY layout, ikke godt hvis man bor uden for USA. Jeg ser på hvorfor dette er og hvad det betyder over på Faaborg's Tech Views.


24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...