søndag den 15. januar 2012

Fremtidens TV - Har du talt med dit TV i dag

Er det sådan vi skal styrer vores TV i fremtiden?


Appels iPhone 4S har Siri og Microsoft Xbox 360 har Kinect. “Sådan noget vil vi også have”, siger LG og Samsung, og derfor skal vi nu til at vinke og råbe efter vores nye TV for at få dem til at gøre det vi ønsker. Stemmestyring og bevægelseskontrol er for alvor blevet hverdagskost og nu skal disse teknologier også indtage stuen, men er det nu virkelig fremtidens styringsform for vores TV?

Der er steder, hvor det giver rigtigt god mening. På spil-siden viser salget af Kinect sensoren, at man her har ramt et område, hvor styringsformen og oplevelsen går hånd i hånd. Apple har succes med Siri og den indbyggede ‘intelligens’ er helt klart afgørende for den gode oplevelse. Der er dog en meget vigtig ting som afskiller iPhone og Kinect fra TV’et, og det er antallet af samtidige brugere. Jeg er klar over, at Kinect godt kan håndterer 2 spillere, men de spiller samme spil og har begge fokus på denne ene specefikke opgave. I stuen, foran TV’et, er situationen en helt anden. Her er familien bænket i sofaen over for TV’et. De ser måske det samme program, men samtidig taler de sammen, læser avis, kigger i en bog, lytter til musik, spiller computer eller en lang række andre ting, som tager fokus væk fra TV’et og skaber en del baggrundsstøj. Oven i det er lyden fra TV’et skruet godt op for at overdøve alt det andet, der foregår i rummet. Under disse omstændigheder kan stemmestyring blive en alvorlig udfordring, og bevægelseskontrol en lige så stor udfordring, for hvem er det lige, der bestemmer?

Den teknologi, der i dag driver systemer som Siri og Kinect, har slet ikke det tekniske niveau der skal til for at analyserer en typisk ‘familie foran TV’et’ situation. Jeg skal her lige skynde mig at sige, at jeg ikke har prøvet Siri, men at jeg har en Kinect og har et godt billede af, hvad den kan. Jeg vil dog vurderer, at Siri ville blive noget forvirret, hvis flere begyndte at tale til den samtidigt eller meget hurtigt efter hinanden. På samme måde bliver et Kinect-spil meget hurtigt forvirret, hvis en eller flere personer sidder indenfor Kinect’ens synsfelt samtidig med, at en anden forsøger at spille. For at styringsformen skal skabe en god oplevelse på dit kommende TV skal der altså ligge en langt bedre beregningsmotor i TV’et. De TV, som netop er blevet offentligjort med de nye stemme- og bevægelsesfunktioner, har på ingen måde regnekraft, der kan måle sig med hverken iPhone 4S eller Xbox 360. De vil derfor ikke have styringsfunktioner, som kan måle sig med det vi kender fra Kinect eller Siri og vil altså leverer en dårligere brugeroplevelse.

Det svarer dog ikke på om stemme- og bevægelsesstyring er en styringsform, der vil have en berettigelse på et TV i fremtiden. Jeg er personligt meget skeptisk. Ligegyldigt hvor godt et TV bliver til at opfatte stemmeleje, seriøsitet i stemmen, kunne fortolke ironi og i det hele taget tage stilling til hvem i stuen, der lige nu har retten til at skifte kanal, så bliver det at bruge sin stemme til at styre noget som er mere end en meter væk, en noget kunstig oplevelse. Bevægelseskontrol giver lidt mere mening, men igen er dette heller ikke optimalt i en multibruger situation. Jeg kunne dog se, at der med langt bedre ansigtsgenkendelse og dermed evne til at vurderer, hvem der rent faktisk kigger med, kunne bygges noget ‘inteligens’ ind i TV’et, som gjorde det i stand til at tolke, hvilken hånd, der var i færd med at skifte kanal.

Den ultimative kontrol, der ligger i at være indehaver af fjernbetjeningen giver fortsat rigtigt meget mening, når TV’et skal styres. TV’et er et socialt element som tilfredsstiller mange på engang, og vil lige netop derfor ikke kunne styres af mange. Styringen af TV’en vil altid ligge hos en og kun en af de personer, der ser på det. Dermed ikke sagt, at kontrollen ikke kan skifte rundt mellem dem der ser på, men blot at når en styringsbeslutning tages, tages den kun af en person. Hvis TV’et en dag bliver i stand til at fortolke intelligent på, hvad der sker i stuen og omsætte det til styringsinput, kan stemme- og bevægelsesstyring sikkert have sin berigtigelse. Dog ser jeg ikke dette ske de næste 4 - 6 år, og indtil da vil disse nye styringsformer forblive en sjov feature som alle vil slå fra efter at have prøvet dem første gang.





Se også "Fremtidens TV - Hvilken app skal vi se i aften, skat", hvor jeg tager et kig på nye leverance former af TV programmer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...