tirsdag den 29. november 2011

Hold på smartphone kunden - Sælg dem et trådløst keyboard


Indhold producerende tilbehør bliver afgørende for at sælge de nye super smartphone


Om nogen få måneder kan man købe en quad-core mobil med en 720p skærm. Jeg har i et tidligere indlæg forsøgt at belyse hvad man kunne forvente at disse mange kræfter skulle bruges til, men et andet vigtigere spørgsmål melder sig. Hvordan får man forbrugeren til at opgraderer til disse nye super smartphones, når mange af dem lagt fra udnytter det fulde potentiale af deres nuværende mobil?

Mobiltelefonen er langsomt, men sikkert ved at løbe ind i det sammen problem som PC’er har i dag. De er ved at blive så kraftige at det kan være meget svært at forklare hvorfor det er nødvendigt at opgraderer. Selv om der er potentiale for at udnytte de mange kræfter som en quad-core CPU bringer så er den software der skal gøre dette langt fra klar og min forventning er at vi ikke kommer til at se apps, måske lige bortset fra enkelte spil, som drager nytte af den ekstra kraft det meste af næste år. Uden disse apps står producenter og teleselskaberne over for en meget vanskelig situation. Deres forretning bygger på at deres kunder løbende udskifter deres mobil, for at sikre omsætning hos producenterne og salget af nye abonnementer hos teleselskaberne. De skal altså kunne forklare deres kunder at det er en god ide at opgraderer til en ny smartphone selv om kunden egentligt ikke har noget at bruge den til. Fra producenternes side ser vi tiltag som Beats hos HTC som er med til at sælge historien om bedre lyd på deres seneste modeller. Samsung satser på større og bedre skærme som den vigtigste salgsparameter og Nokia læner sig op af deres design. Teleselskaberne på den anden side har ikke rigtigt noget at byde ind med.

Deres opgave fremover vil, i langt højere grad end de gør i dag, blive at vise deres kunder brugs senarier som motiverer til opgraderingen. De sidste mange år har det være rigeligt blot at have de nyeste modeller på hylderne for at sælge dem til interesserede købere. I dag er forbrugeren ikke længere interesseret i at opgraderer blot for opgraderingen skyld. Samtidig er der stadig en meget stor del af markedet som fortsat køber de billige featurephones og som derved helt fravælger smartphones. Hvis der ikke er apps som vil gøre det indlysende at opgradere, hvad er det så som skal lokke forbrugeren?

En oplagt kandidat er tilbehør. Her tænker jeg på både det oplagte tilbehør som hovedtelefoner og headsets, men også på tilbehør som i dag ikke er så almindeligt, som trådløse keyboards og media docks. Hvordan kan tilbehør motivere til at opgraderer sin smartphone? Det handler om at skabe behov for at bruge sin smartphone til at løse opgaver som den ikke løser i dag.  Kunderne skal altså lære at bruge deres mobil til skabe på. Skabe bedre billeder og video, lytte til musik i en bedre kvalitet og ikke mindst genererer meget mere tekst. Jeg ved fra egen erfaring at rigtigt mange ikke kan se dem selv bruge deres mobil på den måde. Det er dog afgørende for salget af nye smartphones at kunderne bliver motiveret til at begynde. For begynder kunderne at løse denne type opgaver på deres mobiler vil de i langt højere grad være motiveret til at opgradere, da de nye smartphones vil gøre disse opgaver nemmere og hurtigere at løse.

Forbrugerens opfattelse af hvad man bruger en smartphone til skal udvides. Det bliver teleselskabernes ansvar at følte denne opgave, der er simpelthen ikke andre til det. Hvis de nye kraftige smartphones skal kunne lokke kunderne til så er det altså vigtigt at kundernes næste smartphone opgradering bliver et trådløst keyboard.

mandag den 28. november 2011

Skyen vs. Mobil OS - HTML5 eller apps


Over på Faaborg's Tech Views har jeg skrevet om hvordan jeg forventer at udviklerne kommer til, at bruge de mange kræfter og meget plads på skærmen, som de nye smartphones får.

Bliver det via Skyen (HTML5) eller apps der kører lokalt på mobilen?

Se hele indlægger her.

tirsdag den 15. november 2011

Quad-core i mobilen - Gevinst eller overkill



Quad-core CPU’er til tablets og smartphones ser ud til at blive det nye sort. Dette er ikke nødvendigvis overraskende, men ikke desto mindre meget spændende. Spørgsmålet melder sig dog hurtigt hvad er det lige man skal bruge en quad-core CPU til i sin smartphone? Nvidia’s Tegra 3 skulle levere performens som ligger op til 5 gange højere end deres tidligere dual-core Tegra 2 som sidder i rigtigt mange tablets og smartphones i dag. Grafikdelen er også voldsomt forbedret og giver muligheder for ikke blot at lave flottere spil, men også at gøre den grafiske grænseflade mellem bruger og smartphone flottere og mere brugervenlig. Forbedringer på den grafiske brugerflade på smartphones og tablets er altid velkommen, hvis det er for det bedre, og flotte spil er noget de fleste kan relaterer til. Det som på den korte bane kan være svært at gennemskue er hvor de mange ekstra hestekræfter skal gøre gavn i den daglige bruge af en smartphone.

For at kunne forstå hvad det er den ekstra kraft kan tilbyde dagens smartphone og tablet brugere, kan der være gavnlig at tage et kig på hvornår brugere af disse devices må ty til deres bærbare PC for at løse en opgave. Smartphones og tablets bliver ofte, ikke mindst af mig selv, beskyldt for at være konsumering devices som ikke bruges til at generer indhold. Dette er ikke helt korrekt. Rigtigt mange af de billeder, videoklip og lyd optagelser som dagligt bliver produceret kommer fra netop smartphones og tablets. Det sammen gør en meget stor del af de emails der dagligt sendes og ikke mindst SMS, MMS og IM beskeder. Så der bliver produceret en del på vores mobile gadgets. Der bliver dog ikke gjort meget med de fleste billeder, video- og lydklip. Der bliver altså ikke udført meget billedbehandling, video editering, lyd bearbejdelse, ikke sammensat mange præsentationer eller editeret større dokumenter. Dette skyldes delvist skærmstørrelsen, men primært skyldes det at de værktøjer der findes er meget simple og derfor ikke ofte bruges. De er simple fordi regningskraften i de nuværende tablets og smartphones ikke er kraftige nok til at bygge avancerede apps som kan løse disse opgaver. Flere tilbyder at beregningen fortages i skyen, men her bliver overførselshastigheden på ting som billeder og specielt video en begrænsning. Der er altså allerede flere ting som ville have stor gavn af de ekstra kræfter en quad-core CPU vil tilfører en tablet eller smartphone.

De nævnte områder er desuden blot dem som er helt oplagte. Der vil være områder som der i dag slet ikke er tænkt på, som vil finde vej ind på fremtiden smartphones og tablets. Desuden er Nvidia’s nye quad-core Tegra 3 CPU ikke blot kraftigere, den indeholder også teknologi som gør standby tiden for en smartphone eller tablet meget længere. Når enheden ikke bruges eller blot bruges til mindre beregningskrævende ting, tager en mindre femte processor over. Den bruger langt mindre strøm end dens fire søskende og dette betyder at ud over at kunne leverer langt mere kraft når der er brug for det så vil en typisk bruger af en quad-core smartphone opleve at den holder længere på batteriet.

Hvilke andre ting kunne få gavn af den højere processorkraft i en quad-core smartphone? Stemmegenkendelse ser ud til at blive stort og vil helt sikkert kunne drage nytte af større lokal processorkraft. De stemmegenkendelses systemer vi kender i dag, gør kraftig brug af beregninger i skyen for at levere det ønskede resultat, men jo mere man kan flytte ned i den lokale enhed des hurtigere og smartere vil svarene være. På samme måde vil en lang række af de tjenester som i dag kun er mulige i skyen, som f.eks. tekstbehandling, regneark, præsentation og lignede kunne flyttes ned på selve enheden, med en forbedret brugeroplevelse til følge. Jeg forud ser, at med de muligheder som f.eks. Android 4 kommer til at tilbyde i form af skalerbare brugerflader og den ekstra processorkraft som kommer med f.eks. quad-core CPU’er, vil en række programmer flytte fra skyen til den lokale enhed. Dette vil ske for at kunne tilbyde langt flere funktioner og en bedre brugeroplevelse, uden af skulle være afhængig af forskellige browseres fortolkning af HTML5. En sådan bevægelse strider en del mod det som vi har set de sidste mange år, men jeg siger heller ikke at skyen som værktøj vil forsvinde, blot at vi vil se langt flere tunge klienter til en sky baseret tjeneste end det er muligt i dag.

Slutteligt set jeg at den ekstra processorkraft vil blive brugt til at forbedre brugeroplevelsen. Jeg har allerede nævnt de grafiske muligheder, men brugeroplevelsen er langt mere end det grafiske. Stemmegenkendelse, nye og endnu smartere måde at indtaste tekst på, langt bedre efterbehandling på fotos og video og en hel masse som jeg ikke kan tænke mig til endnu. En quad-core CPU til en smartphone virker ved første øjekast som voldsomt overkill, men der vil ikke gå lang tid før vi har vænnet os til de muligheder som det giver og den forbedrede oplevelse vi får med vores kommende smartphones og tablets.

mandag den 14. november 2011

Asus PadFone - Take two


Asus PadFone



Read this post in English here


Siden Asus offentliggjorde deres seneste tablet koncept, PadFone, tilbage i april har den rumsteret i baghoved på mig. Den var hverken fugl eller fisk så længe den skulle køre enten Android 2.x eller 3.x, men med lanceringen af Android 4 giver den pludseligt langt mere mening. Android 4 bygger jo netop bro mellem mobilen og tablet’en. Vi har set en grundig gennemgang af mobildelen af Android 4 i forbindelse med lanceringen af Galaxy Nexus for knap en måned siden. Der går dog stadig nogen uger før de første egentlige tablet installationer ser dagens lys, men jeg mener allerede nu at det er muligt at gætte sig til hvordan det kommer til at tage sig ud.


Det vi har set af hardwaren, indikerer at både design og vægt af PadFone’en ligger noget fra det som i dag er standard. iPad 2, Samsung Galaxy 10.1 og selv Asus kommende Transformer Prime er alle super slanke og noget mere spændende at se på. Det er noget Asus skal have fokus på og nok er nød til at ændre inden de sender PadFone på gaden i starten af næste år. Ideen er dog nok endnu mere rigtigt i dag end den var da de lancerede den. Udviklingen de sidste 3 – 4 måneder har vist at skærmen på super smartphones kun bliver større og selv om det helt sikkert er en fordel, så går det ud over den almindelige telefon brug. Det er selvfølgeligt muligt at bruge headsets til disse super smartphones, men dette er langt fra praktisk og ikke noget de fleste vil gøre. En anden og helt oplagt løsning er den modulære opbygning som PadFone repræsentere.


Jeg ville dog foreslå Asus at gå endnu videre. Asus skal sikre sig at PadFone passer ned i Transformer Prime keyboard dock’en så der ikke blot bliver tale om en mobil og tablet, men en mobil, tablet og notebook. Android 4 åbner op for denne transformation vil kunne finde sted, og jeg forventer at det vil blive muligt for en enhed der kører Android 4 at detekterer om der bliver tilsluttet en ekstern skærm, uanset om det er en dock eller via et kabel. Dette ville så kunne medførere at skriftstørrelser og icon’er tilpasses til den større skærm. Alle de nye super smartphones vil køre med HD opløsning eller højere og de mange punkter der er til rådighed skal selvfølgeligt bruges forskelligt alt efter om det er en 5”, 10” eller 22” skærm de vises på. 


Bliver denne skalering af brugerfalden mulig med Android 4 så er jeg også sikker på at vi vil se nye spændende apps dukke op som udnytter dette. De vil kunne transformere sig fra mobil tilpassede apps, over tablet apps, til mere eller mindre fulde programmer som giver adgang til fuld udnyttelse af tilsluttet tastatur og mus. Hvis Android 4 tilbyder denne fleksibilitet og Asus PadFone får Transformer dock’en, så vil Asus stå med det første af en forventeligt lang række produkter der tilbyder denne ultimative modulære form. En vaske ægte 3 i 1’er som tilmed vil kunne levere uden kompromis på alle tre områder.

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...