onsdag den 24. november 2010

Archos 70 – Gearet til underholdning

Archos 70 Internet Tablet


Archos 70 er den tyndeste Android tablet jeg endnu har haft i hænderne. Den er godt nok bygget op i plast, men den virker solid og ligger rigtigt godt i hånden. Archos 70 vejer 300 gram, hvilket er omkring 25% mindre end f.eks. Galaxy Tab  og Viewpad 7, hvilket  også meget tydeligt mærkes ved længere brug.

Skærmen er ganske god, men har lidt af de samme problemer som man oplever på Viewpad 7 (læs om det her). Det betyder at man ikke har helt den samme oplevelse i portrait modus, som man har når Archos 70 bruges i landscape modus. Helt konkret virker det som om belysningen af skærmen sker fra bunden i landscape og det betyder at billedet meget hurtigt forsvinder hvis man ser skærmen bare lidt fra højre i portrait modus. Det betyder heldigvis ikke så meget da langt det meste man kommer til at bruge Archos 70 til, vil foregå i landscape modus.

Det er helt tydeligt at Archos har en fortid som PMP (Personal Media Player) producent for Archos 70 er gearet kraftigt mod underholdning. Archos har udviklet deres egn billede viser, musik- og video afspiller, som er præinstalleret på Archos 70. De understøtter alle tre DLNA (læs om DLNA her), som gør det muligt ikke blot at vise ting lageret på den 8 GB store interne hukommelse eller et microSD kort, men også fra netværket. Det fungerer nemt og enkelt og jeg er ikke stødt på nogen DLNA server den ikke kan bruge. Archos 70 er også i stand til at afspille video klip i HD, jeg har testet med et 720p klip streamet via DLNA og det kørte helt uden problemer.

Den version jeg har test kørt havde Android 2.1 og ud over de medleverede media programmer så er der ikke meget spændende ved Archos Android version. Der bliver installeret et par spil og lidt ekstra programmer ved opstart, men der er et par store mangler. Archos 70 bliver nemlig ikke leveret med Google’s standard programmer. Det betyder at programmer som Gmail, Maps og kalender ikke er at finde på den. Der ud over er der heller ikke adgang til Android Marked. Dette skyldes at Archos 70 ikke indeholder en 3G del, som er et krav for at blive godkendt til Google standard programmer og Marked. Der bliver installeret et alternativt Marked, og her ligger der faktisk en del spændende programmer. En anden mangel er understøttelse af Adobe Flash. Processoren i Archos 70 er faktisk hurtig nok og en opdatering til Adroid 2.2 løser dette problem.

Umiddelbart skulle man tro at ovenstående mangler betyder, at Archos 70 ikke kan anbefales som tablet, men det er langt fra korrekt.  På grund af de media programmer som Archos medleverer, er Archos 70 alle andre Android tablet langt overlegen på underholdningssiden. Så er det primære formål med at købe en tablet, at kunne se film, lytte musik og vise billeder, er der ingen vej uden om Archos 70. Der ud over er det stadig adgang til email, internet og spil så til underholdning og internet brug i sofaen er Archos 70 faktisk perfekt.

Update: Læs mine tanker efter et par ugers brug her, http://faaborgs.blogspot.com/2010/12/archos-70-stadig-gearet-til.html

søndag den 21. november 2010

At komme (godt) i gang med Xbox Kinect

Billede fra intern træningsvideo om Xbox Kinect


Jeg havde glædet mig en del til at få fingerne i en Xbox Kinect og da den endeligt landede i sidste uge gik der helt frem til torsdag før jeg kunne få den startet op. Jeg havde sat eftermiddagen af til det og der skulle også være tid til at skyde den interne træningsvideo som var den egentlige grund til at den omtalte Xbox Kinect var landet hos mig. Forventningen var, efter at have prøvet en Wii og den gamle Xbox 360, at opsætningen ville forløbe nemt og hurtigt. Det viste sig sådan set at være nemt nok, men hurtigt var det langt fra. Ved stort set hver eneste valg i opsætningen skulle der installeres en opdatering. Jeg fik dem ikke talt, men jeg mener det var mellem 3 – 5 større eller mindre opdateringer som skulle til, inden alt var sat op og klar til at tage i brug. Kinect Aventure, et spil som ligger standard i Xbox Kinect kassen, installerede en opdatering, Kinect Sport skulle også installere noget og ved tilslutningen til Xbox Live kom der en større opdatering. Omsat til tid tog det et sted mellem 30 – 45 minutter at blive klar første gang, det er meget lang tid og som normal forbruger ville jeg være noget utilfreds. Jeg elsker opdateringer og mener det er rigtigt at producenter udsender dem, men ved ibrugtagen af et nyt produkt skal men ikke forstyrres af en masse opdateringer, der vil man bare i gang. Systemer som Wii eller den originale Xbox 360 skulle ikke bruge så meget tid og det er en god ting. Havde det nu være den oprindelige Xbox 360 jeg skulle sætte en ny indkøbt Kinect sensor til ville jeg forvente at skulle bruge noget tid til at installere styringssoftware, men det testede sæt kom i en samlet æske så her mener jeg godt at man kan forvente at alt var præinstalleret.

Jeg fik dog også tid til at teste selve Kinect sensoren primært med Kinect Sport. Det hele virkede som forventet, og jeg var faktisk positivt overrasket over nøjagtigheden. Jeg havde testet Kinect sensoren ved et par lejligheder tidligere og havde ikke nogen gode oplevelser med fra de forsøg. De blev dog begge fortaget i meget lyse lokaler med mere eller mindre direkte sollys og sollys er noget som Kinect sensoren absolut ikke kan lide. Hjemme i stuen i normal belysning er der dog ingen problemer og Kinect sensoren oversætter fagter og bevægelser nøjagtigt og præcist nok til at styre de spil som jeg har testet.

Jeg er alt i alt god tilfreds med oplevelsen af Kinect sensoren, og er ked af at den ikke kunne blive stående i min stue. Jeg har dog en Xbox 360 stående og jeg vil seriøst overveje om der skulle investeres i en sensor til den. Så kunne ungerne bruge vores Wii og de voksne kunne lege i stuen med Xbox Kinect.

mandag den 8. november 2010

ViewSonic ViewPad 7 – første indtryk


Kort video gennemgang af ViewSonic ViewPad 7

Jeg må erkende at jeg har glædet mig længe til at få fingerne i ViewSonic’s ViewPad 7. Det skyldes primært at den på papiret (og på billeder) så ud til at være den første egentlige værdige konkurrent til Samsung Galaxy Tab. De er begge 7” og kører på Android 2.2. De har begge to kamera og designet ligger meget tæt op af hinanden hinanden. Jeg har nu haft en weekend sammen med ViewPad 7 og jeg vil her dele mine første indtryk af den. Jeg har desuden lavet en video med en gennemgang af æsken og den første opstart af enheden.

Lad os starte med starten. Som jeg siger i video'en så blev jeg behageligt overrasket over det omslag som fulgte med i æsken. Det virker solidt og gør det muligt at have ViewPad 7 stående på bordet stråstillet, det er også nødvendigt, men mere om det lidt senere. Tager man ViewPad 7 ud af omslaget oplever man en god bygge kvalitet og de knapper som man forventer. Opladning foregår via et mini USB og der er udtag til hovedtelefoner. Det skal her også lige bemærkes at de indbyggede stereo højttalere faktisk er ganske gode. Tænd/sluk knappen sidder øverst i venstre side.

ViewPad 7 har en helt standard Android 2.2. Der er altså ikke rigtigt lavet nogen tilpasninger fra ViewSonic side. Dette er slet ikke nogen dårlig ting og så har ViewSonic valgt at installere et par ekstra programmer. Opsætningen af enheden går hurtigt og nemt. En af de ting jeg er mest ked af ved en standard Android installation er manglen på widgets. Jeg har efterhånden vendet mig til de ekstra ting som HTC ligger på deres telefoner og må erkende at jeg savner dem på alle andre terminaler. Det er muligt at der findes en masse gode på Marked, men jeg har endnu ikke kunne finde dem. ViewPad 7 har 3G indbygget, hvilket betyder at du kan gennemføre opkald på den. Det foregår via højttalerene og derfor er håndfri tale den eneste mulighed, det er selvfølgeligt også muligt at tilslutte et headset via Bluetooth. SMS og MMS er også understøttet. Der er dog ikke 3G videoopkald, selv om ViewPad 7 har en frontvendt kamera, så her skal man have Fring installeret. Grundet 3G delen så har ViewSonic fået ViewPad7 godkendt til Android Marked. Det betyder at der fri adgang til næste alle programmer man finder der. Der er dog nogen begrænsninger. ViewSonic har valgt at bruge ARM6 teknologi i ViewPad 7. Den er nok billigere end de nyere processorer, men det betyder at f.eks. Adobe Flash ikke kan installeres selv om den kører Android 2.2. Hastigheden er der dog ikke noget at udsætte på, alt virker hurtigt og man oplever stort set ikke tøven fra enheden.

Skærmen er ViewPad 7’s svageste punkt. Så længe man holder enhenden vertikalt (landskabe) så står skærmen klart, tydeligt, farverig og let læseligt. Vender man enheden om og bruger den horisontalt er billedet (bogstaveligt talt) et lidt andet. Tekst og grafik bliver tydeligt pixileret og uskarpt. Der ud over bliver det hele lidt langtrukkent. Det er langt fra så slemt som det jeg så på Huawei S7 (se omtalen her), men nok til at det begrænser antallet af gang man føler sig fristet til at vende enheden. Dette er nok også grunden til at de 5 skærme man har til widgets og genveje, samt program vælgeren kun fungerer i landskabe.

Det bagud vendte kamera laver ganske udemærkede billeder og tager ok video. Kameraet er på 3 MP og video optages i VGA. Se eksempler på begge dele sidst i artiklen. Det front vendte kamera er VGA og vil sansynligvis virke fint til video kald via f.eks. Fring, men det kræver en del lys.

ViewSonic ViewPad 7 er en rigtig fin lille tablet som leverer varen som markedsført. Den overrasker ikke rigtigt på nogen punkter, men gør alt det en 7” tablet kan forventes at kunne. 3G virker unden problemer og WiFi er nemt at sætte op, der er adgang til alle Google applikationerne og Android Marked og der er både front og bagud vendt kamera og af en ganske fin kvalitet. Skærmen i vertikal stilling er faktisk den eneste lille skuffelse. Problemet er ikke stort, men vil irrerterer hvergang man har brug for at se en webside vertikalt.
ViewSonic ViewPad skulle få en salgspris omkring kr. 3.500,-. Det er knap det halve af hvad Samsung Galaxy Tab koster og den eneste egentlige forskel er en bedre skærm (med højere opløsning), et par Samsung programmer (kalender, email og TV fjernbetjening) og et marginalt bedre design til Galaxy Tab’s fordel. Nogen vil måske mene at der er gode penge givet ud, men jeg tror nu jeg ville vælge ViewPad 7.

IMG_20101108_120026
Billede taget ViewSonic ViewPad 7

Kort video taget med ViewSonic ViewPad 7

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...