torsdag den 28. oktober 2010

3 x tablet – shoutout

DSC06165DSC06163
Øverst Samsung Galaxy Tab, i midten Huawei S7, nederst Elonex eTouch

Jeg har den sidste uge brugt en del af min tid sammen med disse tre meget forskellige tablets. Den øverste er en “gammel” kending hos mig, nemlig Samsung Galaxy Tab, under den har vi Huawei S7 og slutteligt Elonex eTouch. At kalde denne sammenligning en shoutout er nok rimeligt unfair, da de tre tablets repræsentere tre forskellige prispunkter. Samsung Galaxy Tab koster omkring kr. 6.500,- uden abonnement, Huawei S7 kommer sansynligvis til at koste omkring kr. 3.000,- uden abonnement og Elonex eTouch har ikke 3G og kan derfor kun sælges løst og vil nok ende omkring kr. 1.200,- eller lidt der under.

Der er fortsat ingen tvivl om at Samsung Galaxy Tab er den ukronede konge når der tales om Android tablet lige nu. Den sætter dagsordnen og viser vejen for hvordan en 7” tablet skal skrues sammen. Jeg har tidligere skrevet om en sample jeg testede (læs om den her, Mini test af Samsung Galaxy Tab) og mine ord fra den gang holder stadig. Jeg vil dog sige at oplevelsen kun bliver bedre efter jeg har prøvet den endelige version på dansk, med dansk tastatur og i sit endelige design. De andre 2 har dog også noget at byde ind med, når man tager prisen med i betragtning.

Huawei S7 har langt hen af vejen de samme specs som Samsun Galaxy Tab. Skærmen har dog en lavere opløsning på 800 x 480 og kameraet er kun på 2 MP mod 3 MP på Samsung Galaxy Tab. En meget stor forskel er skærmens form. Den er længere og smallere end den på Galaxy Tab, envidre er tableten mere en dobbelt så tung som Galaxy Tab og det er absolut ikke et plus. Skærmes langstrukkenhed betyder også at tekst er svær at læse i portrait modus, og at grafik bliver stukket ud i horisontal modus. Skærmen er til gængæld meget lysstærk og står skarpt med en høj kontrast. Det give flotte billeder og video. Huawei S7 hat Android Marked lige som Samsung Galaxy Tab, dog virker markedet begrænset og du kan ikke finde alle de apps som findes i marked på Samsung Galaxy Tab. Om det skyldes at Huawei S7 kører med Android 2.1 og ikke Android 2.2 som Galaxy Tab kan jeg ikke svare på.

Elonex eTouch har det svært. De har faktisk fået bygget en rigtig god lille tablet som er meget svær ikke alt elske, hvis det ikke lige var fordi de har valgt at lade processoren køre med 180 MHz, hvilket gør den meget sløv at arbejde med så snart man begynder at starte programmer op.På trods at at den trykfølsomme skærm bruge den ældre resistive teknologi, den type skærme er ikke så følsomme som de kapacitive skærme som Samsung og Huawei bruger, så virker navigationen på eTouch ganske okay. Der er de programmer på man kan forventer, internet browser, email og kalender. Der er dog ikke noget Android Marked da det kræver min 3G for at få den godkendelse fra Google. De har valgt at tilbyde et alternativt marked, men der er langt fra lige så mange apps som i den orginale fra Google. eTouch køre på Android 1.6.
Da det ikke er fair at sammenligne de testede tablets så vælger jeg i stedet at give dem en karakter og knytte en kort kommentar til den karakter. Karakteren gives uf fra value for money perspektivet, og der gives op til fem stjerner

Samsung Galaxy Tab
****  (4 stjerner)
DSC06182
Et utroligt lækkert produkt, som er lige til den tunge side og koster et godt stykke over hvad den kan bære. Prisen stjæler den sidste stjerne.

Huawei S7
** (21/2 stjerner)
DSC06179
Pæne specs og ganske godt design. Den er meget tung og skærmen har en underligt langstragt form. Android er voldsomt tilpasset og det er ikke lykkedes specielt godt. Bruger oplevelsen virker ikke gennemtænkt. Begrænset Marked.

Elonex eTouch
** (2 stjerner)
DSC06184
Jeg ville rigtigt gerne have give den 3 stjerner, men den langsomme processor kvæler et ellers ganske udemærket produkt. Satte de blot hastigheden op til 300 MHz ville hele produktet ændre udtryk og blive et godt produkt til en fantastisk pris.

Den endelige konklusion er faktisk at jeg ikke ville købe nogen af disse produkter til mig selv. Jeg slår derfor koldt vand i blodet og håber på at få fingrene i en Viewsonic ViewPad 7 og en Archos 70 i næste uge. Dem har jeg meget store forventninger til.

onsdag den 20. oktober 2010

DLNA – limen der binder det digitale hjem sammen


Det område, under det digitale hjem, som har oplevet den største udvikling mod egentligt standardisering og reel brugbarhed er underholdnings området. Her tænkes på distribution af musik, billeder og video mellem enheder i hjemmet. Det vil sige muligheden for at vise digitale billeder gemt på en PC i stuen, på en fotoramme som står i køkkenet, afspille musik lageret på en harddisk på kontoret, på radioen i børnenes værelse eller vise video optagelsen af ungernes gymnastik opvisning, som er redigeret og gemt på kontor PC’en, på TV’et inde i stuen.

Alt dette er muligt i dag, så længe de omtalte enheder alle er koblet på hjemmets netværk, enten trådet eller trådløst. Det som gør det muligt er DLNA (Digital Living Network Alliance) som er række standarder for hvordan produkter med netværks adgang kan/skal tale sammen når de deler billeder, musik eller video med hinanden. Kort fortalt findes der 4 forskellige modus, som et produkt kan understøtte.
  1. Server modus, viser og kan sende de ting som er lageret på enheden til andre enheder
  2. Afspille modus, kan finde og afspille de ting som er lageret på enheder som understøtter server modus
  3. Kontrol modus, kan finde de ting som er lageret på en enhed som understøtter server modus og sende det indhold til en enhed der understøtter visnings modus
  4. Visnings modus, viser eller afspiller det som bliver sendt via en enhed med kontrol modus funktion
Flere af disse modus kan godt være understøtte i en enhed. F.eks. understøtter flere nyere mobiltelefoner både server, afspille og kontrol modus. Det gør det muligt at hente billeder eller video optaget på mobilen, eller sende billeder og video fra mobilen til f.eks. TV'et i stuen. En anden interessant kategori af enheder er tablets. Det er 7” - 11” enheder med berøringsfølsom skærm, som f.eks. iPad, det typisk køre en modificeret version af et mobil OS. De understøtter typisk også DLNA og det gør dem i stand til at afspille musik og video lageret centralt i hjemmet. De kan derfor blive til egentlige personlige underholdnings enheder som giver brugeren den underholdning som brugeren ønsker, det sted i hjemmet de måtte ønske.
Det lyder alt sammen nemt og enkelt, og det burde det faktisk også være. Der er dog problemer og forskellige producenter han nogen gange svært ved at tale med hinandens produkter. En anden hindring for en gnidningsfri oplevelse er de mange videoformater. De fleste afspille/visnings enheder understøtter kun et snævert udvalg af videoformater og brugeren vil ofte opleve af en video ikke vil kunne afspilles. Alt dette ødelægger oplevelsen og giver unødig usikkerhed når forbrugeren skal ud og købe hjemmeelektronik. Dog giver det faktum, at der er en standard og at flere og flere understøtter denne standard, håb for fremtiden. En fremtid hvor alle skærme, radio'er og PC'er taler samme sprog når det kommer til underholdning.
Næste artikel vil gennemgå en række underholdnings senarier fra en meget nær fremtid, og forsøge at finde den perfekte kombination af enheder til hjemmet.

Læs også den første del af denne artikel serie om det Digitale Hjem.

fredag den 15. oktober 2010

Det digitale hjem


Ideen om det digitale hjem har eksisteret i mange år. Faktisk siden det blev almindeligt med computere i private hjem har det digitale hjem været en mulighed. Det digitale hjem er mange ting. Det man hører mest om er underholdnings delen, deling af musik, billeder og film over husets netværk. Der ud over er automatisering af funktioner i hjemmet, som styring af varme, el forbrug og overvågning af hjemmet i forbindelse med indbrud, ild- eller vandskader også en naturlig del af det digitale hjem. En anden del af det digitale hjem er det man på udenlands dansk kalder intelligent living eller det intelligente hjem. Det er når elementer i hustanden begynder at tage beslutninger for dig. Det er når vandvarmeren selv skruer ned for varmen når der ikke har været bevægelse i huset i flere dage (familien er nok på ferie), det er når strømme automatisk slukkes i et rum der ikke bliver brugt og når videoen selv vælger at optage et afsnit af din ynglings serie som du har glemt at optage, fordi den ved at du normalt ser alle afsnit. Altså når det går fra at være automatisering styret af beboerne i huset til at være intelligente valg husets elektronik laver uden indblanding af beboerne.

Som jeg skrev, har det digitale hjem være virkelighed i mange år, men det har altid været meget svært at få til at virker og har krævet stor teknisk ekspertise at sætte op. Der er heldigvis sket meget, og ikke mindst de sidste 3 – 5 år på dette område. Markedet for produkter og standarder som understøtter det digitale hjem er dog stadig meget fragmenteret og det er fortsat, langt fra muligt, at købe en samlet løsning som gør dit hjem digitalt og intelligent. Et af de steder som er kommet længst er digital underholdning. Der er rigtigt mange produkter på markedet og de standarder som skal få produkterne til at tale sammen er veldefinerede. Heller ikke her er der dog tale om nemme og enkle løsninger selv om det er meget tæt på. Områder som automatisering og overvågning er knapt så langt fremme. Her er der stadig konkurrerende standarder og produkt serier som kun sælger godt på enkelte markeder i verden. Markedet er desuden præet af properitære standarder som står i vejen for et egentligt gennembrud.

Der er altså stadigvæk en del vej at gå før det digitale hjem bliver til hverdag for alle, men allerede i dag kan almindelige familier begynde at tage hul på det digitale hjem og få glæde af de mange spændende muligheder det giver. Specielt inden for underholdning er fordelene oplagte og rigtigt mange af de produkter som er på markedet lige nu understøtter de korrekte teknologier og det vil derfor være muligt at bygge videre på de ting der købes.

Jeg vil i en række kommende artikler kigge på bruger senarier og vurderer teknologier inden for det digitalt hjem, og inden for hvert område komme med min vurdering af tilgængelige produkter og fremtiden.

Opdateret
Anden del af denne artikel serie DLNA - limen der binder det digitale hjem sammen

torsdag den 14. oktober 2010

Amazon Kindle 3 WiFi


Amazon Kindle 3 WiFi

Jeg fik min nye Amazon Kindle i dag og jeg syntes lige jeg ville dele udpakningen og ibrugtagningen med jer. Det er jo en simpel device som ikke kan andet end at vise bøger, men skulle der være basis for flere ord om produktet vender jeg tilbage. Ind til da, nyd videoen.

onsdag den 13. oktober 2010

Nokia C7 mini test (Opdateret)

Nokia C7 gennemgang

Jeg har brugt nogen timer sammen med nye Nokia C7. Det er en touch skærms telefon uden numerisk eller alfanumerisk tastatur, ala HTC Desire og iPhone. Skærmen er på 3,5” og er af AMOLED typen og med den normale Symbian/Nokia opløsning på 360 x 640.

Det er virkelig en lækker udført mobil og man har straks fornemmelses af at have fat i kvalitet. Dette skyldes ikke mindst dens lidt ovale form, men også at vægt og byggekvalitet hænger godt sammen. Eneste ting som jeg kunne være bekymret for er at batteriklappen er af samme type som på E72 og den havde jeg lidt problemer med at få til at blive siddende.

Nokia C7 kan ses som en slags lillebror til Nokia N8. Den har ’kun’ 8 MP kamera og 8 GB intern hukommelse. Den har dog stort set samme skærm teknologi og processorkraft. Designet og den lidt lavere vægt gør den faktisk til en bedre telefon i daglig brug, men skal kameraet være verdensklasse så kommer man ikke uden om N8.

C7 har som storebror fået Symbia^3, hvilket sammen med dens kapacitive skærm giver Symbian en helt ny og opdateret feel. Symbian er stadig opbygget som vi kender det, men der er sket noget og en af de vigtigste dele er startskærmen. Der er nu mulighed for 3 skærme, som man skifter ved at trække fingeren hen over skærmen eller ved at trykke på den midterste softknap. Alle 3 skærme kan være fyldt med op til 6 widgets, som vi kender det fra N97 serien. Hele brugerfalden og menuerne virker på samme tid gammelkendt, og nye og friske. Det ser ud til at Nokia med Symbian^3 har fået deres smartphone styresystem op til den standard som man ser på Android og iOS.

De nye startskærme gør også at mulighederne med widgets nu er blevet forbedret. Det er f.eks. muligt at have flere mailbokse fremme på en gang. Det ser dog ud til at det stadig kun er muligt at have en kalender, og her savner jeg meget at kunne have flere kalendere i samme oversigt, sådan som det ofte er muligt på f.eks. Android mobiler. Der er også kommet en hel del nye widgets. Mange af den er nyhedsrelaterede, men en glæder jeg mig specielt over at se og det er Notifikations widgeten. Den har været tilgængelig via Nokia Labs til N97 serien i noget tid, men det er rart at se den som standard, da den ikke er til at leve foruden.
En anden fiks detalje som jeg sætter meget pris på er uret i som kører i skærmen når den er ’slukket’. Noget tyder på at jeg langt fra er den eneste som bruger min mobil som det primære ur og derfor er træt af at skulle gennem oplåsningen for at se hvad klokken er.

On-screen tastaturet virker rigtigt godt. Det er faktisk et af de bedre jeg har tastet på i noget tid. Selv om tasterne er små så lavede jeg stort set ikke slåfejl undervejs. Jeg er ikke helt vild med at ’ok’ tasten sidder nede ved siden af shift tasten, det bør lede til nogen dumme fejl, uden det dog gik galt for mig på noget tidspunkt. Nokia har valgt at lade et numerisk tastatur (T9 skrivning) dukke op når telefonen er i portræt modus, og fuldt alfanumerisk tastatur når telefonen drejes. Det er noget savner jeg på alle andre smartphones, da det virker langt mere intuitivt at bruge et ’normalt’ mobil tastatur når man bruger telefonen med en hånd.

Kameraet arbejder hurtigt og billederne den tager er ganske fine sammenholdt med lignede telefoner.  Dog er der en del digitalstøj så snart der er lidt mørkt og selv de dobbelte LED lys kan ikke hjælpe meget på billeder tage i mørke omgivelser. Tages billederne ved den fulde 8 MP opløsning hjælper de mange pixels faktisk med at skjule nogen af de digitale støjfejl der i billede og giver et ganske fint resultat. Farverne i billederne er meget fyldige og tager man billeder i f.eks. det danske efterår kan farvemætningen virke lidt til den kraftige side.

Den C7’er jeg har testet har ikke den endelige software og derfor er der et par ting som jeg ikke kunne teste. OVI Store virkede ikke, den ellers meget interessante sociale widget som følger med er ikke klar og så fik jeg ikke helt MfE til at køre uden fejl. Alt dette er okay set i lyset af at der stadig er lidt tid til C7 lander på gaden i Danmark.

Min gamle begejstring for Nokia er vågnet af sin ellers lange søvn. Jeg havde troet at jeg fra nu af skulle til kun at bruge Android telefoner. Men med Symbian^3 er Nokia tilbage og klar til at tage kampen op med Google og Apple. Eneste anke jeg kunne have, og man skal jo have blot en enkelt, er at opløsningen på skærmen gør at internet browsing oplevelsen ikke er på højde med den man kender fra HTC, Samsung og iPhone high-end smartphones.
Test billede taget med Nokia C7

Opdatering (20/8-2011)
Jeg har opdateret min Nokia C7 med Symbian Anna. En opdatering som løfter Symbian en hel del. Ud over de opdaterede iconer, så er forbedringerne i den indbyggede browser hele opdateringen værd.  Der ud over virker det som om hele systemet er blev langt hurtigere og nemmere at bruge. Jeg har endnu ikke kunne se om der også er forbedringer i batteri forbruget, selv om det langt fra var slemt i forvejen.
a 7 g r t n r n d e a . t r n h s n n k r k , a C e g . n r å g r f D n g d n e a g å 0 x t r g n r t l g n r s s f t e t i . e s e t s t e , n å t t g t r t . e g m g e e t r r t n r f e e m å 2 g n e g t r d t å l t e a 7 n s m n s r l a . n r 8 P a g 8 B n . n r g t t e m i g . t g n t e t r n k l n e n i g , n l t e e å r n e n m 7 r m r t , t n d s e m r n n t y g t . n r g t m i r , n r r t t g n f e e e r . r r u d r 3 , m n r d t e n n r n r d t e å n e . e 3 e n e t d p l 6 , m i r t a 7 . e n g e r å e d , g e g . t r d l t a d 3 r t s e m p l n d m n r å d g e e e r å t e d s u r t . t r . t t e e e e å n . t r g d l t t g n r t t e n , g r r g t t e e e e i e , n m t e r t å . d . r r å t n l l e . e f n r , n n r g g t r t e g t r s . n r t g a a s l 7 n i t , n t r t t e n m , a n e r l t e n n s e m g r t s å r t i m r i n r n r . t r å t g t a r n e m r n l m t e r g r r t f t e m n r t e d n n t r t . t r k t f e e g r t å i t . v m e r å å e g t t e l . g r e t d d t n r e d n f t , t r e l n e , n t g k t r g å t . a r t t e t k r 9 ) e p r n r i t , g t k r r n . t r t r g å e e , a t r t e t t e t l r r n r n d n t r t g e n r r e e t d e   g r r n l j å t r r t t g v e e D s n e e t å r e i e . s e d n e 8 P g r e e s k d t e n f e e l r i e g r t e t . e i e r t e g r n r i . t e r n n e t l n e n r g r t r e n e e g r r r t r g m g e e . I e e , n s t e e t m r d r e r g å k g e t E l t e n . t e r y t i t f t r g r t d l 7 r å n i n e g r a r t f n s e . g e t t g a u f e l n t e d . n d 3 r a e g r l t e n p d e g . e e g e , g n l o e t n , r t n å n r t t g n e r å e d n n r a , g g e d t e t d a g g r t n a 7 d n . n g m r n n l . d r e e , å r e i n e r e n . r d r r t m m e t r v t e g e t . g r u e e e m r å r r i i , v m t t a r t i .

søndag den 10. oktober 2010

iPad vs Galaxy Tab

Efter at have haft muligheder for at bruge et par dage sammen med hver af disse tablets er det meget nærliggende at der på en eller anden måde skal fældes dom over dem. Hvilken er den bedste, har den bedste bruger oplevelse, kan mest o.s.v.

Det har vist sig at være langt mere vanskeligt end jeg oprindeligt havde troet. Med sin store skærm og meget brugervenlige software virkede iPad'en som den oplagte vinder. Galaxy Tab har kun 7” skærm og Android er jo slet ikke tilpasset tablet form faktoren endnu. Det brude altså være en smal sag at finde en vinder.

Det viser sig dog at begge platforme, iOS og Android, virker fortrinligt som tablet OS. Der er massere programmer til begge platforme som virker med de større skærme, også selv om ingen af Android prorammerne er skrevet til den højere opløsning. Om skærmen er 9,7” eller 7” gør overraskende nok ikke så stor en forskel som man skulle tro. Opløsningen er stort set den samme og det betyder at der kan være det samme på skærmen og gør oplevelsen, at surfe på internettet, meget ensartet. Begge enheder tilbyder de sammen muligheder for mail, kalender og kontaktbog. Du finder stort set de samme kendte applikationer til begge systemer. Der er altså, kort sagt, ikke den store forskel i brugeroplevelsen.

Der er dog forskelle som trækker mod den ene eller anden platform. For iPad'en er det, iTunes til musik, et bragende godt virtuelt tastatur og flere tilgængelige programmer. Galaxy Tab har fuldt udbyggede mobiltelefon egenskaber inkl. video opkald, Androids åbenhed og derfor stærkt voksende udvalg af applikationer og det indbyggede 3 MP kamera.

Så efter mange overvejelser og intern votering må jeg konkluderer at, om man køber en iPad eller en Galaxy Tab faktisk stort set er en smags sag. Begge tablets vil dække dine behov og opfylde de ønsker du kunne have til sådan et device.

Er der virkeligt ikke en der er bedre end den anden, blot med en minimal margen? Hvad ville jeg selv investerer i? Er det slet ikke muligt at udpege en vidner?

Der er faktisk en ting som gør den ene bedre en den anden, faktisk lige knap dobbelt så god. Vægten! Det er utroligt så tung knap 700g føles efter noget tids brug. Her har Galaxy Tab en meget meget stor fordel. Med sine kun 380g går der meget længere før den føles tung og ubehagelig at have i hånden og da jeg forventer at disse tablets meget af tiden vil blive brugt i en stol eller sofa så bliver vægten afgørende.

Vinder: Samsung Galaxy Tab – med en margen på 320g  

søndag den 3. oktober 2010

Mini test af Samsung Galaxy Tab



Jeg har haft fornøjelsen af at bruge 24 timer i selskab med Samsung’s Galaxy Tab, eller for at være mere korrekt en sampel version.

Jeg har altid været en stor fan af tablet formfaktoren, lige fra PDA’er over Microsoft’s forsøg på at lave en aftagelig skærm, til tablet PC’er. Jeg var dog efterhånden ved at vende mig til, at de ting som jeg havde håbet disse platforme skulle have give mig, i stedet skulle klares med en mobiltelefon. Da iPad’en kom i foråret 2010 kunne jeg godt se at dette nok var starten på noget nyt og ganske interessant. Her var et produkt som rent faktisk passede ind mellem mobiltelefonen og netbook’en. Den der kender mig ved dog at Apple og jeg aldrig rigtigt har været gode venner og jeg er da også veget lang uden om deres produkter, så jeg skulle selvfølgeligt heller ikke have en iPad. Grunden til min store aversion mod Apple lover jeg at skrive om på et senere tidspunkt.

Så begyndte der at vælte annonceringer af Android basered tablets primært i størrelserne 7” og 10”. Jeg havde ikke sat øjne eller fingre på en sådan og havde faktisk svært ved at se hvad en 7” mobiltelefon kunne gøre som en almindelig mobil ikke kunne klare. Efter at have prøvet en jeg vil sige at den kan faktisk heller ikke rigtigt noget min Android mobil ikke kan, men…

Jeg lagde ud med at sætte Galaxy Tab’en op med min Google konto og min firma Exchange server. Der efter skulle der installeres apps. Jeg installerede de flest af dem jeg har på min mobil og alle skalerede fint og uden problemer. Jeg syntes eller at kunne huske at der var apps, som ikke skalerede godt til den høje opløsning da jeg testede Dell Streak for nogen uger siden, men da Galaxy Tab kører Android 2.2 og Streak’en kun kørte 1.6 kan det måske være årsagen. Surfing på nettet er absolut også en fornøjelse. Den indbyggede browser arbejde fint med den større skærm og 7” er lige nøjagtig godt nok til at man kan læse hvad der står selv om der er zoomet ud så man kan se en hel side. En anden ting som jeg fandt virkede rigtigt godt på Galaxy Tab er Amazons Kindle ebog læser. Skærmen er selvfølgeligt ikke e-Ink, men den står tydeligt og klart og det giver en meget behaglig læseoplevelse at sidde med den i hånden, størrelsen er næsten perfekt.

Selv om bruger oplevelsen er meget tæt på en Galaxy S så har Samsung udviklet et nyt e-mail og kalender program som drager nytte af den større skærm. Det har været en rigtigt god beslutning da dem som følger med Galaxy S efterlader en at ønske sig. Heldigvis er alt det med i de to nyt til Galaxy Tab. Et af de programmer som følger med begge Galaxy’er og som jeg havde store forhåbninger til var AllShare. Programmet gør det muligt, via WiFi, at dele billeder, musik eller video fra din device til en kompatibel enhed, eller fra en netværks disk eller PC til din device. Alt dette opnås via DLNA protokollen. Det lykkedes mig dog aldrig at få ret meget af det til at virke, jeg kunne vise billeder og afspille musik fra Tab’en på mit TV, men video virkede ikke hverken med Tab’en som afspiller eller afsender.

Galaxy Tab tager ganske udemærkede billeder og optager video i 720p, som også ser ganske godt ud. Der er et front kamera som bruges ved video opkald. Jeg afventer stadig at Skype tager sig sammen og laver en ordentlig klient til Android. Skype Lite som finde i dag virker med chat, men intet andet og det er ganske ustabilt. Når der nu tales om ustabil. Den version af Android der ligger på den test sample jeg har brugt er forhåbentligt ikke helt færdig endnu. Jeg havde flere ’kernel panic’ som krævede en genstart for at komme videre, og det i apps, som kører uden problemer under 2.2 på min mobil.

Når skærmen nu er blevet noget større end en mobiltelefon og opløsningen på skærmen er et godt stykke over hvad den normalt under Android, kunne man have håbet på at Samsung havde valgt at lave en bedre virtual tastatur, end det som følger med standard Android. Tastning at længere tekster virker okay både horisontalt og vertikalt, men havde man kigge Apple blot en smule mere over skulderne kunne det have givet en lang bedre taste oplevelse, specielt horisontalt.

Som jeg startede med at skrive som er Galaxy Tab blot en meget stor mobil, men størrelsen gør virkelig en forskel i denne sammenhæng. Mange af de ting man forsøger at gøre med sin mobil, men hvor skærmen egentligt er for lille, virker helt naturlige og rigtige på 7”. Man surfer på nettet, læser lange mails, kigger regneark og Power Points uden behov for at zoome konstant og uden det virker belastende på øjnene. Der er ingen tvivl om at de små Android tablets har sin berettigelse.  Alle der har en smartphone og er flittige brugere af internettet og mail på den, vil skifte til deres tablet når de kommer hjem. Det er også her tablet’ens største svaghed ligger. Den er, på trods af sin størrelse, ikke rigtig oplagt at tage med rundt. Dette skyldes primært, at alt det den kan allerede ligger i den mobil man har med i lommen, så behovet for at slæbe den med rundt er der ikke rigtigt.

Det bringer mig frem til min afsluttende bemærkning. Selv om Galaxy Tab er en fantastik tablet og har den helt rigtige størrelse, også selv om den føles lidt tung ind i mellem, vil den kun have succes hvis den kan fås for en rimelig pris. De indikationer som jeg har set på en vejledende salgspris ligger lang over hvad de allerfleste vil give for en sådan device. Hvis de priser man ser i f.eks. England holder så lander prisen omkring 6.500,- i løssalg. Det er nok lige omkring det dobbelte af hvad jeg, og forventeligt mange andre, vil betale for den funktionalitet. Heldigvis kommer der over de næste par måneder rigtigt mange forskellige Android tablets på markedet her i Danmark og kan man vente blot lidt længere vil en udmærket tablet kunne fås fra omkring 1.800,-. Skal man undvære 3G, GPS og man får nok heller ikke en så god skærm som den der sikker på Galaxy Tab. Dog er det en meget stor prisforskel og den billige vil i meget stort omfang kunne løse de samme opgaver næste lige så godt.

Jeg er meget imponeret over Samsung Galaxy Tab og det har været en fornøjelse at havde den på besøg. Jeg er helt sikker på at jeg skal have mig en Android tablet på et tidspunkt og jeg samtidig vil pensionerer min netbook den samme dag. Det skal dog ikke være en Galaxy Tab, da den ganske sikker bliver alt for dyr. Jeg vil tro at jeg kan klare mig med en langt billigere. Jeg forventer primært at kunne bruge den hjemme behøver jeg ikke 3G. GPS ville være okay, men det er der i min mobiltelefon og den har jeg i langt højere grad med mig. Jeg kunne dog godt savne muligheden for at installerer de video codec som bruges i PC verdenen da en tablet er oplagt at se film og TV på, men dette lader sig kun ganske besværeligt gøre under Android i dag. Ellers er der ikke meget at udsætte påGalaxy Tab. Køb en hvis du vil være den første med en ikke iPad, ellers vent nogen måneder og spar en hel del penge.

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...