Teknologi har været en stor del af mit liv i snart 30 år. Min hobby er at udfordre de nyeste teknologier og udforske mulighederne de tilbyder. Jeg er løbende i kontakt med nye produkter og deler her mine tanker om dem og den indvirkning de har på vores dagligdag.
søndag den 28. februar 2016
Konvergens er det nye sort
Konvergens er et af de helt store emner inden for mobil- og PC teknologi lige nu. Emnet er dog ikke nyt, og blev nok for alvor skudt i gang da ARM kom med de første Dual Core processorer. Disse CPU’er havde lige præcis kræfter nok til, at en mobil processor kunne levere noget, der mindende om en desktop oplevelse. Det var også med disse processorer i ryggen, eller rettere inden i, at produkter som Motorola Atrix og Asus PadFone blev lanceret. Udfordringen den gang var vores opfattelse af, hvad en desktop oplevelse skulle være. Målet blev at emulere en Windows 7 oplevelse, og til trods for Dual Core CPU kræfter lykkedes det aldrig.
I tiden siden har iPad’en vist os, hvor meget det er muligt at udrette på en mobil/tablet platform, og Microsoft har med Windows 8/10 og deres Surface serie redefineret, hvad et desktop OS og en desktop PC er. Selv om Apple og Microsoft har angrebet konvergens fra to meget forskellige vinkler kommer de nu stille og roligt tættere og tættere på hinanden. Der er ingen tvivl om, at Windows 8 og dens tablet fokuserede udformning var Microsofts forsøg på at dæmme op for iPad’ens triumftog, og dens voksende trussel mod Microsofts kerneprodukter. Samtidig er iPad Pro en tydelig anerkendelse af, at selv iPad’en har begrænsninger, og nødvendigheden af at have en mere fleksibel iOS platform.
De seneste uger har tingene igen taget et stor og spændende skridt. Efter stort set at have ignoreret Windows Phone totalt, er flere af PC producenterne nu tilbage i Microsoft mobil folden. Det startede så småt under CES, hvor der var flere af de mindre producenter, der viste Windows 10 Mobile tablet og mobil løsninger på Qualcomms stand. Det eksploderede dog på MWC, hvor både HP og Acer viste meget spændende Windows 10 Mobile løsninger. Det fortsat faldende PC salg, og ovenstående firmaers manglende evne til at skabe et reelt momentum i 2-1 segmentet har fået dem til at indse, at der skulle noget nyt til.
Nye rygter tyder også på, at Apple har erkendt, at noget nyt skal til inden for tablet markedet. iPad’en har i et stykke tid ikke solgt som den har gjort tidligere, og Apple har brug for at løfte salgstallene for denne lukrative forretning. iPad Pro ser ud til at blive deres løftestang og rygterne taler netop om, at den næste iPad bliver en iPad pro i 9,7”, altså samme størrelse som de nuværende iPad’s. Rygterne indikerer også, at iPad Mini kunne blive lagt i graven. Disse rygter indikerer, at tiden, hvor en tablet blot er en dedikeret underholdnings enhed er ved at være slut, og at brugerne i dag forventer mere af deres tablets. Apple har med alt tydelighed vist, at iPad Pro bør bruges med tastatur, og deres lancering af en pen som præcisions pegeværktøj viser, at de anerkender, at fingeren bare ikke er præcis nok til egentligt arbejde. Med en iPad Pro (mini) kunne Apple understrege, at en iPad er et konvergens produkt, der kan bruges lige godt til arbejde og sjov. Ved at vælge iPad Pro software platformen som fremtidens iPad OS, og måske endda også fremtidens iPhone OS, nærmer Apple sig nu Microsofts vision for, hvordan fremtidens desktop skal se ud. En vision hvor produktivitet er i fokus uanset skærmstørrelse, og hvor en app skal kunne tilpasse sig og udvikle sig med brugerens behov for interaktion.
I både Apples og Microsofts fremtidsvision er en desktop oplevelse ikke længere noget, der afhænger af hvilket OS du bruger, men i lang højere grad af den app du bruger. Det er ikke længere afgørende, om du er på iOS, Windows 10 eller Mac OS. Hvis du har det rette tilbehør tilsluttet (skærm, tastatur og mus/pen) vil app’en tilpasse sig, og give brugeren adgang til de funktioner og på den måde der er behov for. Apple har længe arbejdet med at gøre produktivitets apps tablet venlige, og er lang hen af vejen lykkedes rigtigt godt med det. Nu går de lidt den anden vej, og åbner op for tastatur og pen input. Jeg er sikker på, at det kun vil gøre bruger oplevelsen endnu bedre. Microsoft har med Windows 10, og ikke mindst Continuum banet vejen for, at apps helt kan følge brugeren. Uanset om den bliver brugt på en mobil, en mobil tilsluttet skærm og tastatur eller bliver afviklet på en fuld desktop type PC. Konvergens er virkeligt det nye sort, og den nye hardware, der kommer på gaden i løbet af 2016 giver brugerne nye meget spændende muligheder de ikke har haft før. Og det er uanset om de vælger Apple eller Microsoft som platform.
Tidligere skriverier om emnet:
Den ultimative mobile drøm
MWC 2016 og modulære mobiler
mandag den 22. februar 2016
MWC 2016 og modulære mobiler
Der skulle ikke gå mange timer efter MWC 2016 åbnede dørene i Barcelona før en trend begyndte at tage form. 2016 kommer til at handle om modulære mobiler. Vi har set denne trend inden for PC’er med 2-1 bærbare, men nu har den modulære form for alvor fået fat i mobil verden.
Som forventeligt når en ny trend slår sine folder er der mange forskellige bud på hvordan denne moduleret vil udmunde sig. Huawei startede MWC med at lancere en tablet/bærbar kombi enhed. Der er ikke så meget nyt i dette bortset fra, at Hauwei nu pludseligt ikke længere er en mobile-only virksomhed. LG fremviste deres LG G5, som ud over at være en Android mobil med top specifikationer også kommer med en hel række smarte tilbehørs muligheder. Bunden af LG G5 kan tages ud sammen med batteriet og nye bundstykker kan kikkes ind. B&O har f.eks. lavet en high-end DAC til afspilning af musik i ekstra høj kvalitet. LG selv har lavet et kamera grip med mekaniske knapper til styring af kameraet, der også indeholder yderligere batteri kapacitet. LG har ligeledes offentliggjort modul standarden således 3. parts producenter kan lave deres enge moduler. Med G5 har LG gjort noget af Google Ara (den komplette modulære mobil) ideen til virkelighed.
Den store overraskelse, for mig, var dog HP Elite X3. Ved første øjekast tænker man, ”åh nej, HP har lavet en Windows 10 mobil”. Elite X3 er godt nok en Windows 10 Mobile telefon, men den er meget mere end blot en mobil. Igen er det tilbehøret der former ideen. Lige som med LG G5 lancerer HP en række tilbehørs produkter til Elite X3. Dog er fokus et helt andet. HP sigter med Elite X3 direkte mod deres primære kundegruppe, erhvervsmarkedet. Det bliver muligt at købe en Desk Dock, som i stil med Microsofts løsning til Lumia 950 og 950 XL gør det muligt at koble en monitor, samt tastatur og mus til mobilen. Continuum funktionen i Windows 10 Mobile gør det derefter muligt at bruge Windows 10 apps som komplette desktop apps på den store skærm. Den anden mulighed er en Mobile Extender. Det er en mobil version af Desk Dock, eller rettere en bærbar PC uden hjerne. Det er en 12,5” skærm og tastatur, og et kæmpe batteri. Tilslut Elite X3 via et USB C kabel og Mobile Extender kommet til live som en Continuum bærbar.
Desk Dock’en er som nævnt ikke en egentlig nyhed, men HP versionen er blot bedre og mere gennemtænkt end Microsoft versionen, da den blandt andet indeholder Gigabit LAN stik. Samtidig har Elite X3 en del mere regnekraft end Lumia 950 grundet den Snapdragon 820 Elite X3 er udstyret med. Dette vil hjælpe med at gøre Continuum oplevelsen en del bedre og mere flydende. HP har dog erkendt, at der endnu ikke er nok Continuum kompatible apps, og har derfor valgt at tilbyde en lang række traditionelle Windows apps i et online univers de kalder, Infinity. De udvalgte apps vil blive streamet til mobilen via en slags Remote Desktop. Dette gør det muligt for virksomheder at tilbyde deres interne programmer til deres medarbejdere selv om de arbejder udelukkende på Elite X3 platformen. Mobile Extender tilbyder alle de samme ting som Desk Dock’en, men blot til at tage med på farten.
Med sine fantastiske specifikationer og knap 6” skærm er Elite X3 en super spændende mobil, men med Desk Dock og Mobile Extender bliver den til et komplet mobilt kontor, og en løsning som rigtigt mange virksomheder med stor gevinst kunne indføre blandt store dele af deres medarbejdere. Det bliver rigtigt spændende hvordan Elite X3 kommer til at klare sig. Den bliver heldigvis ikke kun tilgængelig for HP’ erhvervskunder. Den skulle også blive udbudt til privat kunder.
LG og HP har på MWC 2016 vist deres bud på fremtiden mobil. Selv om de er meget forskellige er budskabet helt klart. Mobilen vil i fremtiden være modulær, og den vil ikke længere blot være en mobil. Den vil være din high-end musikafspiller, dit high-end kamera, og vi vil kunne bruge mobilen som bærbare og desktop PC. Mange har i tidens løb forsøgt sig med denne moduleret, men de har alle fejlet da brugeroplevelsen ikke var klar. Med Windows 10 og Continuum er brugeroplevelsen på plads, og med en mobil som HP Elite X3 er hardware det nu også.
lørdag den 9. januar 2016
CES 2016 - tanker og betragtninger
Job relaterede opgaver bragte mig tilbage til Las Vegas og CES efter en pause på 5 år. Med mine officielle pligter på The Venetian klaret valgte jeg at snige mig over til Las Vegas Convention Center, og den IT relaterede del af CES for lige at snuse lidt til, hvad der rørte sig der. Jeg brugte fredag på at trave hallerne tynder, og her er, hvad der fangede min opmærksomhed.
Mit overordnede indtryk var, at der i år ikke var nogen egentlig rød tråd på messen. Tidligere år har der være et gennemgående tema, som har fyldt alle haller, men det var der ikke i år. Der var dog en ting, som fyldte mere end gennemsnitligt - droner.
Droner ser ud til, at skulle være det nye sort. Der var alt lige fra helt små legetøjs droner til kæmpe store professionelle overvågnings modeller, og interessen fra de besøgende var stor. En ting som ingen af udstillerne rigtigt formåede at svare på var, hvad vi skal bruge dem til. Lige nu er de sjove og nogen enkelte af dem faktisk også ganske smarte, men noget egentligt formål har de forbruger rettede modeller endnu ikke. Der tegner sig et billede af, at tanken måske er, at droner skal være vores private videofotograf. Den ultimative selfie video enhed. Med mere eller mindre avancerede ’follow me’ funktioner kan flere modeller ’se’ brugeren, og følger så efter når brugeren går, løber eller cykler. Ideen er heller ikke helt ved siden af for GoPro kameraet har vist, at der er penge i sportsudøvere, der vil filme egne bedrifter. Der er dog mange udfordringer der skal løses, og andres sikkerhed bliver en af de største. At have en drone til at filme en del af din bjergvandring er en ting, men at filme din daglige løbe tur i centrum af byen er noget helt andet. Ikke mindst hvis du løber sammen med 10 andre, der også vil drone filmer deres tur.
Android Wear ure var også at finde flere steder. Intel viste det nye TAG Heuer Connected frem, og Casio havde fyld deres stand med deres nye Smart Outdoor Watch WSD-F10. Desuden viste Qualcomm en kavalkade af kendte Android Wear ure, som alle er drevet af deres processor. Jeg havde fornøjelsen af prøve TAG Heuer Connected på, men oplevelsen var faktisk lidt skuffende. Den flinke mand på standen talte ellers meget for sagen, og brugte fine ord som titanium og sapphire crystal glas, men uret føltes let og temmelig plastik. Når man ved, hvad uret skal koste (kan du sige $1.500), og tænker på de ure som TAG Heuer normalt laver virker Connected lagt fra som en luksus oplevelse. Casio WSD-F10 var en lidt bedre oplevelse. Det er kæmpe stort, men i det mindste føles det som de andre outdoor Casio ure man kender, og selv om $500 er mange penge for et Android Wear ur er det mere i tråd med, hvad man forventer.
Casio Smart Outdoor Watch WSD-F10 |
Den ting der gjorde mest indtryk på mig, var faktisk ikke et produkt, men en trend. I mange år har det været software udviklingen, der innoverede, og det har virket som om hardware udviklingen har været gået helt i står. Men på CES 2016 var billedet tydeligt et andet. Det var hos de store chip producenter, som Intel og Qualcomm, jeg så egentlig innovation. De har altid vist produkter, som brugte deres chips, det er ikke nyt. Det er nyt at de ser ud til at være tilbage i førersædet. Hardware fokussen blev også understøttet af at virksomheder som Microsoft og Google ikke var repræsenteret. Det er spændende at se hardware og chip producenterne samle bolden op, og det lover godt for fremtiden at de også har fokus på innovation igen.
Abonner på:
Opslag (Atom)
24 timer med en elbil - erfaringer og tanker
Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...