Teknologi har været en stor del af mit liv i snart 30 år. Min hobby er at udfordre de nyeste teknologier og udforske mulighederne de tilbyder. Jeg er løbende i kontakt med nye produkter og deler her mine tanker om dem og den indvirkning de har på vores dagligdag.
fredag den 8. februar 2013
Chromebook, den nye Netbook
Jeg begyndte for alvor at eksperimenterer med Chrome OS tilbage i sommer 2011. Det var faktisk temmelig præcis 2 år efter, at Google lancerede deres web interface OS. Det der oprindeligt fangede min interesse, var de meget lave krav til hardware Chrome OS havde på det tidspunkt. Jeg var inde i en fase hvor jeg kiggede på hvor meget det var muligt at få ud af en helt entry level Netbook. Det, der fik mig til holde interessen for Chrome OS, var den enkelhed hvormed alt Google virkede. Jeg er storforbruger af Googles univers, og Chrome OS gav mening for mig på rigtigt mange måder.
Chrome OS har sine helt klare begrænsninger, og kravet til internetforbindelse er den absolut største. Dens evne (eller manglende evne) til at håndterer media som film, musik og billeder er en anden. Til trods for dette er Chrome OS faktisk kun fortsat med at vokse i popularitet. Det startede med Samsung, så kom Acer, Lenovo ville også være med, og i sidste uge siden meldte HP, at de også var hoppet med på Chromebook vognen.
Hvorfor vælger store hardware producenter at lancerer hardware skræddersyet til et OS, der ikke har nogen egentligt markedsandel, og har fået en del kritik? Vækstpotentiale må være svaret, men hvor skal den vækst komme fra? For slutbrugeren er den meget lave pris på en Chromebook med til at gøre den yderst interessant. Chromebooks ligger typisk mellem $199 - $349 (1.399,- til 2.499,- med moms). Dette er priser, der minder rigtigt meget om, hvad Netbooks kostede da de var på toppen. Et af de områder hvor Chromebooks har vundet stor popularitet er uddannelsesinstitutioner. Her er det sikkert, at der altid er internetforbindelse. Prisen betyder, at alle elever kan få adgang til en, og Googles web app udbud dækker de behov en studerende har. Der er også flere private, der har fået øjnene op for Chromebooks. De har dem som deres 2. enhed med tastatur. Chromebooks bruger ikke meget strøm, og de lukker og starter lynhurtigt. Det gør dem til billige konkurrenter til tablets.
Chromebooks har, som nævnt ovenfor, mange styrker. Det er dog ikke udelukkende efterspørgsel, der får de store hardware producenter til at udvikle Chromebooks. De har brug for dem. De har brug for, at de bliver en succes. PC salget falder og de virksomheder, der endnu ikke har oplevet ordentlig vækst i tablets har valgt at spille på to heste i denne tid. Ingen ved endnu om Windows 8 kan trække gang i PC salget igen, men ved at lave både Windows 8 enheder, og Chromebooks spreder hardware producenterne risikoen.
Google har også brug for Chrome OS. De har brug for en desktop tilstedeværelse for at skabe et troværdig øko-system, der kan konkurrere med Apple og Microsoft. Et stærkt samarbejde mellem Android og Chrome OS vil give god mening, og kunne sikre, at flere brugere bliver på Googles platform. Der har endda været rygter om, at Google arbejder på at smelte Chrome OS og Android sammen for at skabe en ultra hybrid mobil. Den vil være mobil i lommen, og desktop PC, når tilsluttet stor skærm, tastatur og mus. Et logisk første skridt for Google vil være, at gøre det muligt at afvikle Android apps i Chrome, både browser og OS. Næste skridt kunne være en komplet sammensmeltning.
Chrome OS nægter at sygne hen, og med fornyet hardware support står Google desktop OS faktisk stærkere end nogensinde. Er Chromebooks kommet for at blive? Vil Google i fremtiden kunne tilbyde Android med desktop mode? Jeg tror vi vil være meget klogere efter Google I/O senere på året, hvor mit bud er, at Chrome vil få en central rolle.
Abonner på:
Opslag (Atom)
24 timer med en elbil - erfaringer og tanker
Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...