torsdag den 29. september 2011

Amazon Kindle Fire - Nu handler det om indhold


Amazon Kindle Fire


Så blev Amazon’s android baserede Kindle endelig afsløret og alle spekulationer om hvilken hardware den skal bruge kan indstilles. Amazon Kindle Fire blev introduceret ved et stort event i onsdags sammen med endnu et par familie medlemmer, Kindle og Kindle Touch. Disse to repræsenterer den naturlige udvikling af Kindle 3, nemlig en lille fiks og meget billig e-Ink læser uden tastatur og en på ca. sammen størrelse som Kindle 3, med en touch brugerflade også baseret på e-Ink. Den banebrydende nyhed ligger i offentliggørelsen af Kindle Fire. Som der har været spekuleret fra mange sider, mig selv inkluderet, så er Kindle Fire bygget over open-source versionen af Android 2.3, og altså ikke den kendte version som Google udgiver. Valget har gjort det muligt for Amazon at tilpasse Android 100% til den oplevelse de ønsker at leverer og det er lykkedes for dem rigtigt godt. Der skal nemlig ledes længe for at finde genkendelige Android træk. Tablet’en, for det er en tablet, er på 7” og har en IPS skærm på 1024x600 punkter. Den trækkes af en 1GHz dual-core processor så der skulle være kræfter nok. Den har WiFi, 8 GB lager og ingen kamera overhoved. Den er tykkere end iPad 2, men vejer langt mindre, nemlig kun 414g. Bagsiden har en slags blød gummi belægning, som gør den rar og sikker at holde i hånden.

Rigtigt mange vil gerne sammenligne Kindle Fire med netop iPad 2, hvilket også er oplagt da det er den eneste succesfulde tablet på markedet. Det er dog en fejl, og ganske misvisende. Kindle Fire og iPad 2 har stort set intet til fælles og går for hovedparten efter to helt forskellige segmenter. Amazon Fire er først og fremmest en e-bog læser. Den vil også blive brugt til musik og til at ser TV serier og film på. iPad’en kan bruges til disse ting også og bliver det allerede flittigt, men den har så meget andet at byde på som Kindle Fire enten ikke kan eller slet ikke er en oplagt kandidat til. Det som Apple i langt højere grad burde have fokus på er der økosystem som Amazon har lagt ind i Kindle Fire. Amazon har haft muligheden for at lave en hardware og software front-end til alle deres services. De har med et slag samlet alt hvad de har af tilbud, i bogstavlig forstand, til den almindelige forbruger og pakket det ind i en lille, lækker, og for en tablet, meget billig pakke. Prisen for Kindle Fire bliver $199, hvilket sendt til Danmark fra Amazon.com nok vil ende med at blive ca. kr. 1.499,-, stadig er en meget skarp pris. Jeg betalte f.eks. kr. 1.150,- for min Kindle 3 for knap et år siden.

Selv om mange gerne vil gøre det til en kamp på hardware specifikationer så er den kamp allerede slut, og Apple har vundet den. Skulle der være nogen som forsøger sig med at lave et produkt der er på linje med eller bedre end en iPad 2, jeg tænker på Samsung, så sagsøger Apple dem bare her fra og til jordens ende. Kampen der føres lige nu er en kamp om indhold. Det handler om økosystemer langt mere end det handler om hardware. Der vil blive solgt millioner af Kindle Fire verden over. De vil ikke blive solgt fordi de har de fedeste specifikationer, eller på grund af et lækket design. De vil blive solgt fordi den lille 7” kasse indeholder noget digitalt som rigtigt mange kunder rigtigt gerne vil have fingrene i. Taberen i denne kamp bliver ikke Apple, deres økosystem er så veletableret at der skal mere til at vælte det. Amazon og Apple kommer forventeligt til totalt at dominerer leverancen af digitalt indhold, noget som Microsoft kan komme til at lide gevaldigt under. Microsoft lancerer Windows 8 næste år, men her 8 - 12 måneder før de er klar vender Amazon op og ned på hvad tablet markedet går ud på. Windows 8 skal nok få succes på business markedet, men tablet markedet, som Microsoft så desperat vil ind i, ser ud til at være forsvundet fra dem inden de overhoved er kommet i gang med det. De andre tabere i denne kamp bliver firmaer som Acer, Asus og Samsung som virkeligt har forsøgt at komme med ganske hæderlige bud på tablets. Ingen af dem har adgang til et økosystem som kan tage kampen op med hverken Apple eller Amazon. De har kun hardware specifikationer at sælge deres tablets på og det er bare ikke nok længere. Der er dog også tegn i sol og måne på at alle tre har kastet deres kærlighed alvorligt på Windows 8, nok ikke noget dumt træk.

I første omgang lanceres Amazon Kindle Fire kun i USA, noget der helt sikkert skyldes rettigheder. Jeg kunne forestille mig at den nye Kindle og Kindle Touch kan sendes til Danmark mere eller mindre fra starten, men jeg forventer at der går endda nogen måneder før vi officielt ser Kindle Fire på disse breddegrader. Med de Amazon tjenester som er åbne i Danmark så vil Kindle Fire primært være en farve e-bog læser og en lille lækker tablet, alt sammen til en god pris. Det er dog først når rettigheder til de store magasiner, og ikke mindst musik- og filmtjenesten, kommer på plads at Kindle Fire for alvor vil vise set fulde potentiale. Kunne Amazon så også lokkes til at bringe Dansk sproget materiale online så ville Kindle Fire ikke være til at stoppe.

Læs alt om Amazon Kildle Fire her, Amazon Kindle Fire

3 kommentarer:

  1. Ved du om den kan bruges i Danmark, hvis man har et amerikansk kreditkort og us adresse?

    SvarSlet
  2. Hvis du vil have den fulde udnyttelse af den skal du både have et Amerikansk kreditkort og den trådløse router Kindle Fire er koblet på skal tro den er i USA (via VPN), men så burde du havde fuld adgang.

    SvarSlet
  3. @Will Jeg trækker min kommentar i mig igen. Du kan få adgang til Amerikansk materiale ved at bruge denne hjemmeside, http://unblock-us.com/

    SvarSlet

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...