lørdag den 3. september 2011

Den traditionelle PC er død - Smartphones, Tablets og Ultrabooks er fremtiden

Ultrabooks er fremtidens bærbare PC'er

Salget af PC'er i Danmark falder voldsomt lige nu. Så voldsomt at der nærmest er tale om en total opbremsning. Mere nøjagtigt drejer det sig om en tilbagegang på 40% over de sidste 12 måneder. En tilbagegang af den størrelse har aldrig tidligere fundet sted inden for PC'er. Hvad kan det skylde,s at vi her hjemme mere eller mindre er stoppet med at købe PC'er?

Det burde være nemt at pege på en af de vigtigste grunde til faldet. Salget af iPad, både version 1 og 2, her hjemme ligger i de samme 12 måneder på mellem 75.000 til 100.000 stk., hvis man skal tro rygterne. Det alene svare til knap 30% af det samlede salg af PC'er til private. Nu kan man jo ikke nødvendig konkludere at blot fordi der er blevet købt en iPad at det så automatisk betyder at der ikke bliver købt en PC. Der er på den anden side heller ikke tvivl om at mange har valgt at bruge penge på en iPad og samtidig valgt at udskyde købet af deres næste PC. Jeg tror nu ikke at beslutningen om at udskyde købet af en ny PC helt og holden skyldes købet af en iPad, der ligger mere bag.

Udviklingen af Windows og den måde vi bruger en PC på har betydet at selv mindre kraftige PC'er fortsat kan løse alle de opgaver en bruger har. Da Microsoft frigav Windows 7 faldt kravene til en Windows PC faktisk en del i forhold til kravene fra Windows Vista. Det betød at selv en netbook kunne få gælde af den nyeste version af Windows. Samtidig så har vi flyttet rigtigt mange opgaver ud i skyen. Mange bruger f.eks webmail enten fra Gmail eller Hotmail. Stortset alle bruger Facebook og flere og flere gemmer billeder på Flickr eller Picasa. Samtidig stiger hastigheden hvormed HTML5 baserede apps (avancerede programmer som kører i en browser) bliver tilgængelige, voldsomt lige nu.  Der findes efterhånden en HTML5 version af alle de kendte programmer til Windows. Dette blog indlæg skriver jeg f.eks. i Word, ikke den traditionelle version, men online web versionen. Der findes sågar en HTML5 version af det voldsomt populære spil Angry Birds. Hele denne bevægelse mod skyen betyder at kræfterne i den PC man bruger til at løse opgaverne på, ikke længere har den store betydning. Det er muligt at køre selv store kontorpakker på en lille netbook uden at det føles langsomt, noget der ikke tidligere har være muligt.

En anden udvikling som mange har vænnet sig til er, at den elektronik man bruger er klar til brug med det samme. Når man trykker på tænd på sin smartphone eller tablet så er den klar til brug uden behov for at skulle bruge 30 sek. til 1 minut for at starte op. Dette er noget Windows stadig lider under og selv om an blot sætter en Windows PC i dvale så tager det nemt 10 - 30 sek. før den igen er klar. På PC fronten har Apple og Google vist at det ikke behøver at være sådan. Både en MacBook Air og en Chromebook (en netbook baseret Googles ChromeOS) vender tilbage fra dvale på mellem 2 - 3 sek., altså lang tættere på en tablet eller smartphone. Faktisk er det så hurtigt at man har følelsen af at de er klar med det samme. Meget tyder på at dette har sat en ny standard for hvor hurtig den slags ting skal ske. Intel har da også lanceret et chipset som skal bruge til de helt nye Ultrabooks (Windows PC'er som har sammen minimale dimensioner som MacBook Air) og en af de funktioner som er bygget ind er meget kort boot og retur fra dvale tider.

Den traditionelle PC er altså ved at have udlevet sin eksistens berettigelse, og bliver nu angrebet fra to fronter. På den nemt tranportable front æder de store smartphones og tables sig ind på netbooks og de helt billige PC'er. I den lidt dyrere ende er det muligheden for lækkert design og for at starte hurtigt op, som sætter de PC'er, der satser på kraftig grafik og ekstra stor lager, til dørs. Der er altså meget der tyder på at de bærbare PC'er som vi har været vant til at købe ikke vil have lang tid igen.

Vi vil i stedet bruge vores smartphones eller tablets til de helt enkle opgaver som skal kunne løses uanset hvor vi er, og når der er brug for stor skærm og fuld tastatur, skal designet være i top og hastigheden hvormed man er i gang skal ligne en smartphones eller en tablet. Producenterne er ved at være klar med denne nye type bærbare. Acer, Lenovo og Toshiba har, på det netop startede IFA i Berlin, alle præsenteret deres bud på Ultrabook kategorien. De skal tage kampe op med Apples MacBook Air som allerede er på anden generation.

Viden om at disse PC'er er på vej og ønsket om at få fordel af deres nye muligheder, mener jeg er den vigtigste grund til at Apple er den eneste PC producent som har fremgang, og at så mange vælger at lade deres gamle PC holde et år eller to endnu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...