mandag den 21. februar 2011

De nye tablets priser - Det er en ommer...



Over de sidste 2 måneder har stort set alle PC og mobil producenter lanceret deres tablet satsning. Det fleste er gået ud med en 10,1” Android 3.0 baseret tablet ala Motorola Xoom. HP har dog valgt en 9.7” WebOS baseret version, LG har valgt at gå med 8,7” og HTC er gået helt mod strømmen og lanceret en 7” tablet baseret på Android 2.2 og så kan den bruge en pen. En ting har de dog alle tilfældes, de er alle prissat mellem 50% - 100% højere end Apple iPad.

Oversigt over kommende tablets (og iPad). Priserne er omregnet typisk fra $ eller € priser
I fredags udtrykte jeg min forundring over dette valg gennem Twitter og @chippy fra carrypad.com kommenterede at priserne bliver sat højt så teleselskaberne kan komme til at se godt ud ved at sælge de nye tablets under den vejledende pris. Delvist i samme tråd skriver Wired.com i en artikel, også fra i fredags, at Apples lave priser på iPad opnås fordi Apple selv producerer alt der bruges i iPad. De bruger deres egen processor og eget styresystem, og derfor ikke er afhængige af at betale licensafgifter til firmaer som Intel/Nvidia og Microsoft. Der ud over så sælges langt de fleste iPads gennem deres egne butikker og på den måde behøver Apple ikke at dele overskuddet med nogen. Så implicit konkluderer Wired at priserne på de nye tablets i virkeligheden nok er nærmere det som det rent faktisk koster at bygge en tablet. Der er dog flere holdninger og tabletpcreview.com skriver om de nye tablets pris niveau, at de er sat så højt fordi mobilproducenterne totalt fejlbedømmer størrelsen af tablet markedet og tror at der skal sælges så mange tablets at de på trods af deres høje priser nok skal få solgt en betragtelig volumen. En betragtning som delvist bakker op om @chippy’s udsagn. De skriver samtidig at selv iPad er prissat højt, da tablets jo i virkeligheden blot er en stor SmartPhone. Tager man mobildelen ud og erstattet den med en større skærm så burde produktionsprisen lande ca. samme sted.

Apple har tradition for at prissætte deres produkter langt over den egentlige produktionspris og jeg ser ingen grund til at de ikke også har valgt at gøre det sammen med iPad. Hvis den antagelse er korrekt så er selv iPad priserne til den høje side og det gør blot priserne på de nye tablets endnu mere ude at trit med markedet. Samtidig så ønsker de traditionelle mobil producenter kun at sælge 3G (eller 4G) versioner af de nye tablets og det bliver ikke her volumen kommer til at ligge. Jeg vil forvente at omkring 80% de tablets der vil blive solgt i år vil være WiFi modeller uden 3G (eller 4G) indbygget. Der er faktisk kun er nogen enkelte af de traditionelle PC producenter som rent faktisk planlægger at lancere tablets kun med WiFi. Det er selvfølgeligt heller ikke specielt oplagt for en mobil producent at lave et produkt uden den mobile del, men tablets vil for konsumere ligge tættere på en PC end de vil på en mobil. Det er derfor forkert af mobilproducenterne at holde fast i den traditionelle mobile tankegang når de skal lancere deres tablets.

På trods af det relativt store antal tablets der kommer på markedet her i første halvår af 2011 så forudser jeg at de får en temmelig begrænset succes herhjemme. Det er meget svært for teleselskaberne i Danmark at sælge så dyre produkter da bindingen på det abonnement som skal sælges med kun kan løbe i 6 måneder og tilskuddet til en tablet derfor ikke bliver stort nok til at bringe den ned i et prispunkt kunderne ønsker at betale. Tablet markedet i Danmark bliver derfor er løssalgs marked, lige som PC’er, og derfor bliver den reelle salgspris meget vigtig. Hvis firmaer som Samsung, LG, HTC og Motorola ikke får øjnene op for dette så vil Apple med iPad og producenter som Acer og Asus løbe med tablet markedet, fordi de har WiFi only produkter til priser langt under mobilproducenternes. Dette behøver ikke blot være situationen i Danmark, men også i mange andre lande, hvis kunderne beslutter sig for at en tablet ikke behøver at komme med en to årig kontrakt på mobiltbredbånd.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...