torsdag den 17. februar 2011

Motorola Atrix – Gammel vin på nye flasker


Et af de mest omtalte produkter fra CES messen i starten af januar 2011 må være Motorolas nye Atrix 4G telefon og det tilbehør som kan fås til denne telefon. Telefonen fik rigtigt meget opmærksomhed ikke blot på selve messegulvet, men også efterfølgende i nyhedsmedierne. Hvad er det som gør Motorola Atrix så interessant? Telefonen i sig selv er som sådan ganske spændende. En dual core Android 2.2 mobil med en 4” skærm (960 x 540) i et ganske lækkert design, og så er den 4G hvilket stadig er en sjældenhed. Dog er det det som sker når man kobler den sammen med det tilbehør som findes, der virkeligt er nyheden. Der er tale om 2 enheder, en netbook lignende dock med tastatur og 11” skærm, og en ikke helt traditionel multimedia dock. Når man dock’er Atrix i netbook dock’en startes en speciel applikation på telefonen som åbner en fuldskærms version af Firefox browseren, samt en applikation som giver adgang til alle de installerede programmer på telefonen i et eller flere vinduer. Det betyder at man kan have f.eks. sin adressebog, email og kalender fra telefonen åben og samtidig have adgang til internettet i en fuld internetbrowser. Multimedia dock’en gør det nemt at koble Atrix til dit TV via en HDMI udgang, og at vise billeder og afspille HD materiale i helt op til 1080p. Det dog ikke alt hvad den kan. Via USB porte kan man tilslutte et tastatur og mus og som med netbook dock’en bruge Atrix som en mini computer, blot med almindeligt tastatur, mus og skærm.


Det lyder jo alt sammen meget interessant og lovende, men min første tanke på messen var – har man ikke set dette før. For 2 år siden, på CES, brugte jeg en del tid på Celio’s stand for at tale med dem om deres Redfly produkt, et tastatur og skærm i mini format med indbygget bluetooth som skulle fungere som supplement til en Palm Treo eller en Windows Mobile telefon.
Celio Redfly
En af de nye ting de viste på deres stand, dengang, var en slags dock som man tilsluttede et tastatur, en mus og skærm til, og som så via bluetooth koble den sammen med sin Windows Mobile telefon. Lyder det bekendt? Celio havde ikke meget succes med deres produkt og jeg tror aldrig deres dock kom i produktion. De er dog stadig på markedet og Redfly virker i dag også til Blackberry telefoner, men om deres mangel på succes grunder i at de valgte at satse på Windows Mobile eller at kunderne ikke er klar til denne formfaktor er noget Motorola forhåbentligt har kigget på.


Grund ideen er nu ellers god nok. Jeg har i rigtigt mange år drømt om kun, at skulle bære rundt på en enhed, der var lille nok til at man kunne bruge den som mobiltelefon, og som når man kom på kontoret eller hjem kunne sættes i en dock og bruges som ens PC.
HTC Shift
I mine tanker var enheden nok mere bygget som HTC’s Shift, med to processorer og to operativsystemer, som delte et fælles lager så dokumenter kunne bruges på tværs af platforme. Dette er dog ikke længere nødvendig da de mobile processorer er blevet så kraftige at brugeroplevelsen selv ved høje opløsninger er helt i top, samt at Android tilbyder en fleksibilitet som gør stort set alle opgaver mulige at løse. Det er lige netop det som Motorola Atrix gør brug af, ved at lave en mobil terminal som i størrelse minder om de andre SmartPhones på markedet, men som har processor og grafik kræfter som er på linje med en mellemstor NetBook. Nu bliver Atrix ikke en PC når man dock’er den. Den bliver højst til en Android enhed med en ultra høj opløsning og en fuld skærms browser, men er det i virkeligheden så slemt. Man har adgang til alle sine normale Android apps, med den tilførte luksus af at have et fuldstørrelse tastatur og touchpad. Der ud over har man en fuld version af Firefox. Hvad kan man så med blot en browser. Jo, hvis man skal tro Google og deres Chrome NetBook operativsystem, som faktisk ikke andet end en browser og en masse genveje, så er en browser mere end rigeligt til alle ens daglige opgaver.
Google Chrome NetBook OS
Så hvis Google mener de kan hvorfor så ikke også Motorola. For at kunne få den fulde glæde af nettet skal ting som Flash og Java være på plads, men jeg mener at kunne huske at Atrix Firefox browseren har helt styr på dette.


Motorola Atrix bliver altså højst en NetBook og ikke en fuld fungerende bærbar eller stationær. Det betyder også at den nok mest er til privat brug da den ikke vil blive lukket ind på ret mange firma netværk. Med mindre man bruger et lille trick, som en Citrix eller VMware klient. Flere og flere virksomheder er flyttet helt over på virtuelle arbejdspladser eller tilbyder dem til deres medarbejdere som supplement til deres normale PC, f.eks. så de kan komme på hjemmefra via deres privat PC. Både VMware og Citrix klienter findes til Android, men er normalt noget begrænset i deres brug grundet mobil terminalernes små skærme. Men med Atrix docket har man en ordenlig skærm og tastetur/mus og kunne så koble sig på sin firma arbejdsplads, på kontoret via WiFi eller på farten via den indbyggede 4G.


Så selv om Motorola Atrix ved første øjekast virker som gammel vin på nye flasker så har udviklingen gjort den noget mere brugbar end Redfly produktet, som faktisk kun er nogen få år gammel. Lige nu er der stadig tvivl om hvorvidt Atrix kommer til Danmark. Den version jeg så på CES var med 4G (den amerikanske version) og den virker ikke i Europa. Dog kan man håbe at Motorola laver en EU venlig version, da Motorola Atrix helt sikkert er en spændende nyhed, med muligheder og potentialet for at sætte en ny standard for hvad en mobil kan bruges til.


Jeg har endelig fået testet Motorola Atrik, du finder min test her, http://faaborgs.blogspot.com/2011/09/motorola-atrix-test-og-tanker.html

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...