torsdag den 20. januar 2011

NVIDIA vil bide skeer med Intel og AMD




NVIDIA er i dag mest kendt for at producerer nogen af de bedste grafikchips, eller som de selv kalder dem GPU’er (Graphics Processing Unit), til PC’er og Mac’s. De har mange års erfaring i at designe og producere chips og der er nu noget der tyder på at de har besluttet sig for, at den viden skal bruges på bygge CPU’er til brug i mobiltelefoner, tablets og i nær fremtid traditionelle PC’er.

NVIDIA lancerede deres først CPU, NVIDIA Tegra, tilbage i februar 2008. Tegra processoren er bygget på ARM arkitekturen som i dag findes, fra mange forskellige producenter, i stort set alle mobiltelefoner og tablets. NVIDIA fik deres første store høj profil kunde, med Microsoft Zune HD, i september 2009 og kort tid efter, i januar 2010, lancerede de deres 2. generation chip, NVIDIA Tegra2. I løbet af 2010 annoncerede en del større producenter at de ville lancerer Tegra2 baserede produkter, her under Toshiba, Motorola og LG. Dette er i sig selv ganske flot, men andre producenter som Qualcomm med deres Snapdragon processor, der bruges i mange af HTC’s telefoner, Texas Instruments som har OMAP serien, som Nokia bruger i stor stil og ikke mindst Apple A4, der sidder i iPad og iPhone 4, har en langt større markedsandel.

NVIDIA har dog her de sidste par måneder fået et gevaldigt løft i den betydning deres Tegra2 processor får på verdensmarkedet. Dette er ikke sket så meget gennem opbakning fra producenter af mobiltelefoner og tablets, men genme udmeldinger fra operativsystem producenter. Google meddelte i starten af i år at NVIDIA Tegra2 er blevet valgt som reference platform for deres kommende tablet version af Android (Android 3.0). Samtidig meddelte Microsoft af de ville udvikle Windows (forventeligt den kommende Windows 8) så den kan køre på ARM teknologi.

Googles udmelding er rimelig nem at oversætte til produkter og salg. NVIDIA Tegra2 vil være den CPU der vil være inde i alle nye tablet produkter i forbindelsen med Android 3.0 lanceringen her i starten af 2011. De andre producenter skal nok komme med her også, men de næste 6 – 8 måneder vil Tegra2 dominere. Motorola, Acer, MSI og Asus har alle meddelt at de lancerer Android 3.0 tablets baseret på Tegra2. Det forventes at der skal sælges i retningen af 42 millioner tablets i 2011 på verdensplan. Ud af dem forventes det at Apple sætter sig på omkring halvdelen af dem, men det efterlader også ca. 22 millioner tablets der ganske givet kommer til at have en Tegra2 i maven.

Microsofts udmelding om at de laver en Windows version til ARM teknologien virker ved første øjekast lidt mere svær at sætte direkte i forbindelse med NVIDIA. Der har været en del diskussion, i forbindelse med Microsofts udmelding, om det nu betød at Microsoft for alvor ville have Windows ind på tablet-/mobilmarkedet. Ingen kunne rigtigt forstå hvad der lå gemt i denne udmelding og hvordan Microsoft ville kunne flytte et så tungt operativsystem som Windows ned på en platform som normalt arbejder ved et lavt strømforbrug og minimal lagerplads. Et lidt forsigtig blog indlæg på NVIDIA hjemmeside om et helt nyt projekt i forbindelse med deres store ARM satsning  kaster Microsofts udmelding i et helt andet lys. Projekt Denver fra NVIDIA skal nemlig flytte ARM teknologien ud af den mobile verden og op i desktop/server markedet. Sat sammen så giver Microsofts satsning på ARM teknologi pludselig langt mere mening.

Det er selvfølgeligt stadig en mulighed at Microsoft ønsker at skabe sig et marked for Windows på mobile ARM processorer, men det er langt mere sandsynligt at de i direkte samarbejde med NVIDIA ønsker at skabe en alternativ platform at køre Windows på, end den Intel og AMD tilbyder i dag. En ARM baseret Windows platform rettet mod desktop/server markedet ville kunne drage stor nytte at det lave strømforbrug som ARM processorer er kendt for, samtidig ville det bringe helt nye spillere ind i distributionen af Windows som operativsystem.

Slutteligt giver det NVIDIA muligheden for at tage kampen med deres ærkerival AMD/ATI selvstændigt uden at være afhængig af hvad Intel eller AMD vælger at gøre. Det giver NVIDIA en helt ny position i markedet og gør dem til en alvorlig spiller, lige nu på mobil/tablet markedet, men inden for få år også på det kæmpe marked der er for notebooks, desktops og server. Ganske flot gået af det der for få års siden bare var en lille grafikchip producent.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...