fredag den 15. oktober 2010

Det digitale hjem


Ideen om det digitale hjem har eksisteret i mange år. Faktisk siden det blev almindeligt med computere i private hjem har det digitale hjem været en mulighed. Det digitale hjem er mange ting. Det man hører mest om er underholdnings delen, deling af musik, billeder og film over husets netværk. Der ud over er automatisering af funktioner i hjemmet, som styring af varme, el forbrug og overvågning af hjemmet i forbindelse med indbrud, ild- eller vandskader også en naturlig del af det digitale hjem. En anden del af det digitale hjem er det man på udenlands dansk kalder intelligent living eller det intelligente hjem. Det er når elementer i hustanden begynder at tage beslutninger for dig. Det er når vandvarmeren selv skruer ned for varmen når der ikke har været bevægelse i huset i flere dage (familien er nok på ferie), det er når strømme automatisk slukkes i et rum der ikke bliver brugt og når videoen selv vælger at optage et afsnit af din ynglings serie som du har glemt at optage, fordi den ved at du normalt ser alle afsnit. Altså når det går fra at være automatisering styret af beboerne i huset til at være intelligente valg husets elektronik laver uden indblanding af beboerne.

Som jeg skrev, har det digitale hjem være virkelighed i mange år, men det har altid været meget svært at få til at virker og har krævet stor teknisk ekspertise at sætte op. Der er heldigvis sket meget, og ikke mindst de sidste 3 – 5 år på dette område. Markedet for produkter og standarder som understøtter det digitale hjem er dog stadig meget fragmenteret og det er fortsat, langt fra muligt, at købe en samlet løsning som gør dit hjem digitalt og intelligent. Et af de steder som er kommet længst er digital underholdning. Der er rigtigt mange produkter på markedet og de standarder som skal få produkterne til at tale sammen er veldefinerede. Heller ikke her er der dog tale om nemme og enkle løsninger selv om det er meget tæt på. Områder som automatisering og overvågning er knapt så langt fremme. Her er der stadig konkurrerende standarder og produkt serier som kun sælger godt på enkelte markeder i verden. Markedet er desuden præet af properitære standarder som står i vejen for et egentligt gennembrud.

Der er altså stadigvæk en del vej at gå før det digitale hjem bliver til hverdag for alle, men allerede i dag kan almindelige familier begynde at tage hul på det digitale hjem og få glæde af de mange spændende muligheder det giver. Specielt inden for underholdning er fordelene oplagte og rigtigt mange af de produkter som er på markedet lige nu understøtter de korrekte teknologier og det vil derfor være muligt at bygge videre på de ting der købes.

Jeg vil i en række kommende artikler kigge på bruger senarier og vurderer teknologier inden for det digitalt hjem, og inden for hvert område komme med min vurdering af tilgængelige produkter og fremtiden.

Opdateret
Anden del af denne artikel serie DLNA - limen der binder det digitale hjem sammen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...