lørdag den 18. september 2010

YouSee 10 - Hvad kræver On Demand-, 3D- og HD-udviklingen af det lokale net?

Jørgen Michaelsen ligger ud med at gennemgå kabel TV'ets udvikling fra 50'erne til i dag. Der er kommet liget i kablerne de sidste 30 år og det betyder at der i fremtiden skal vælges mellem hvad der skal vises. Web baseret TV vinder frem, men her er kvaliteten fortsat noget under den kvalitet der sendes med til TV. I løbet af de næste 5 år vil alle kanaler i fuldpakken være i HD, og alle Plus tjenesterne være bygget ind i TV'et. En del af nettets thjenester vil også finde vej ind på TV'et, via widgets. Der vil være behov for at bruge mere båndbredte helt op til 1 GHz.

Mads Arnbjørn Rasmussen tager over med forklaringen af hvorfor foreningernes nuværende kabel TV netværk fortsat vil kunne bære alle de tjenester som YouSee kommer med. Der er ca. 100 RF kanaler i kablet. En RF kanal er lig med en analog kanal eller 38 - 51 Mbit data hastighed. Det betyder helt op til 5 Gbit i alt. Hvad nu hvis 5 Gbit ikke er nok. Ø opdeling sikre at fiberen kommer tættere på kunden, hvilket giver højere hastighed. Nye QAM formater giver bedre udnyttelse af båndbredten. DVB-C2 giver yderligere 30% bedre udnyttelse af kablerne og et skift fra MPEG-2 til MPEG-4 vil pakke TV signalerne endnu bedre. Switched video er muligheden for kun at sende de TV kanaler ind i nettet som rent faktisk bruges. Det giver mere plads da langt de fleste ser de samme programmer. Antallet af Analoge kanaler vil falde over tid, for at frigive plads til flere digitale kanaler.


Han fortsatte med en gennemgang af 3D TV og konklusionen er at en HD film i 3D vil tage plads som 2 HD kanaler. Der ud over kan man se på det Amerikanske marked af 3D TV vinder frem og udbudet, specielt af sport, efterhånden er ganske bredt.

Skal man summere op på dette indlæg så forsøger YouSee at berolige foreningerne om at deres coax kabler er fine i 10 - 15 år endnu, med de nye teknologiske muligheder som byder sig på. Fiber er ikke nødvendig, men anlægget skal deles op i mindre øer end de er i dag for at få afkortet de afstande hvor man bruger coax.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...