tirsdag den 24. januar 2012

Fremtidens TV - Hvilken app skal vi se i aften, skat


TV programmer og film som apps på dit TV


Hvis du har købt et nyt TV de sidste par år, er der en god chance for, at du ejer et Smart TV. Det er ikke sikkert at du udnytter det, men næste alle nye fladskærme i prisklassen fra 4.999,- og op efter har indbygget en eller anden form for Smart TV.

Introduktionen af Smart TV betyder, at det nu er blevet muligt at tilgå TV fra andre kanaler end det normale TV signal fra antenne eller stikket i væggen. En af de mest brugte er adgangen til YouTube direkte på TV’et, men det stopper ikke her. Flere af de større film og TV selskaber har allerede udviklet apps til deres produktioner. SF film, Viasat og YouSee er nogen af de mest kendte, men der kommer hele tiden flere til. Det betyder, at det altså er blevet muligt at leje film og se TV produktioner, som man ikke nåede at se på det normale TV, når man vil.

Det er en distributionskanal, som rigtigt mange TV og film producenter er meget interesseret i. Det giver dem en direkte kanal til kunderne, som de helt selv styrer uden at være afhængig af de normale distributører som YouSee eller Stofa. Det er ikke så meget leverancen af live TV, der er interessant, her er YouSee og Stofa faktisk en fordel for dem, men det er i salget af allerede sendt indhold, som er den egentlige forretning for dem. I dag sælger YouSee og Stofa noget af dette indhold, og tjener penge på det. Hvorfor ikke selv inddrive disse indtægter og samtidig knytte relationer direkte til kunderne. Dette er noget TV2 og Viasat allerede har set ideen i for noget tid siden, og har derfor etableret deres betalings-hjemmesider Sputnik og Viasat Play. Både TV2 og Viasat har udbygget disse kanaler til at sende indhold produceret specifikt til dem. At flytte disse portaler til TV’et virker helt oplagt og er da også noget de allerede har gjort. Sputnik er lige nu eksklusivt på Sony Smart TV, hvor Viasat er på både LG’s og Samsung’s Smart TV.

Det er ikke kun, hvordan man tilgår enkelte TV programmer, der ændre sig, frigørelsen af det egentlige TV signal er også under kraftig udvikling. Web-TV tilbuddene er vokset voldsomt de sidste par år. I dag tilbyder alle de større TV distributører både Web-TV og apps til iPad og mobiltelefoner. Denne udvikling gør, at TV er blevet meget mere individuelt, og det er ikke længere ualmindeligt, at der ses et TV program på stuens TV samtidig med, at der ses noget andet på en iPad i sofaen.

Google har besluttet, at TV indhold ikke længere skal produceres og leveres udelukkende af de store TV selskaber. De har grundlagt YouTube channels, som skal leverer eksklusivt produceret materiale via YouTube. Tanken er at udvikle en lang række meget specialiserede kanaler, der leverer deres indhold til seeren i YouTube format, altså som en række enkelstående programmer, som brugeren kan se når og hvor det passer bedst. Dette nye tiltag er sat til lancering omkring sommeren i år, og det falder interessant nok sammen med lanceringen af Google Nexus tablet’en og næste opdateringen af Google TV.

TV er stille og roligt ved at blive en personlig sag. Mulighederne for at skræddersy sit eget TV program bliver bedre og bedre for hver måned, der går. Lige nu kan der plukkes i danske produktioner og et endnu begrænset udvalg af udenlandske film. Der er dog meget, der tyder på, at tjenester, som f.eks. Netflix og Lovefilm, kommer til at satse på udbredelse i hele Europa i den kommende tid. Dertil kommer, at f.eks. YouSee arbejder på at udvide deres streaming-program med udenlandske serier. Alle disse tjenester flytter stille og roligt ind på vores Smart TV og med tiltag som YouTube Channels og den fortsatte fokus på at tilbyde TV på tablets og mobiltelefoner, så går der ikke mange år før spørgsmålet ikke er, “hvilken kanal skal vi se i aften”, men bliver “hvilken app skal vi se i aften”.


Se også "Fremtidens TV - Har du talt med dit TV i dag", hvor jeg tager et kig på tale- og bevægelseskontrol på fremtidens TV.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...