mandag den 11. juli 2011

HTC Flyer - En anderledes og spændende tablet

HTC Flyer 7" tablet

Det er nu ved at være en god måned siden jeg første gang åbnede æsken med HTC’s første tablet, HTC Flyer. Jeg har siden brugt Flyer’en som min primære tablet og har haft mulighed for at teste den i en lang række forskellige situationer. Der er en ting som gøre Flyer’en helt speciel i forhold til de andre tablets på markedet. Det er ikke, at det er en 7” enhed eller at den kommer med Android 2.3 installeret. Det som gør Flyer’en speciel er den medfølgende pen. Pennen er noget som brugere af PDA’er vil kunne huske, men det er ved at være en del år siden de sidst har være populære. Jeg tror den seneste terminal jeg kan huske med pen er min N900. HTC har dog valgt at bringe den tilbage og med god grund. Inden vi kigger nærmere på denne spændende satsning vil jeg lige tage et kig på hvordan HTC har valgt at sætte Flyer’en sammen.

HTC har valgt at lave en tablet med en 7” skærm, bygget i HTC efterhånden velkendte design. Den minder faktisk rigtigt meget om HTC Sensation i form, blot forstørret op med en faktor to. Skærmen har en opløsning på 1024 x 600 og enheden drives af en 1,5 GHz Snapdragon CPU, så der skulle være kræfter nok til den nye spændende Sense 3.0 brugerfalde, hvis 3D del også får støtte af den indbyggede 3D grafiske processor. På forsiden af enheden er der 2 sæt kapacitive taster, som lyser op alt efter om du holder enheden vandret eller lodret. Meget smart tiltag, men det begrænser brugen af Flyer’en til kun to sider, ikke et stort problem, men blot lidt ærgerligt. Der er en tænd sluk knap på toppen sammen med et hovedtelefon stik og en volumen kontrol på højre siden. USB stikket i bunden af enheden er ikke standard, men en HTC variation over microUSB. Standard stik er altid at foretrække, men på den anden side er ikke standard stik på Android tablets ved at være normen. HTC Flyer kommer med både WiFi og 3g indbygget så der er aldrig mangel på forbindelse. På kamera fronten har HTC Flyer to kameraer. Et på bagsiden som har en opløsning på 5 MP og et på fronten med 1,3 MP. Ingen af dem vinder nogen kvalitets pris, men at tage billeder med en tablet vil også være en niche aktivitet. Front kameraet er godt nok til video chat uden på nogen måde at være prangende. Vægten lander på 420g, hvilket gør Flyer’en til den tungest af de tre primære 7” tablets (HTC Flyer - 420g, Samsung Galaxy Tab 7” - 380g og RIM PlayBook - 400g). Brugs tiden og standby tiden på HTC Flyer virker kortere end flere af de andre tablets jeg har testet. Jeg har ikke gennemført nogen videnskabelig test på dette, men kan se at den skal lades noget oftere end de to andre tablets jeg har i huset, en Galaxy Tab 7” og en iPad 1. Slutteligt er der pennen. Den virker uafhængigt af den normale touch skærm, hvilket har helt klare fordele, men også giver nogen lidt spøjse bruger oplevelser, men mere om det lidt senere.

HTC Flyer er født med den seneste version af Sense som er nået til version 3.0, samme version som findes på HTC Sensation. Sense er HTC’s brugerflade tilpasning af Android og med version 3 er der kommet endnu en række spændende forbedringer til den oprindelige ide. Sense ligger oven på Android 2.3 og altså ikke Googles tablet tilpassede version af Android som hedder version 3. Rygterne vil vide at dette har været en nødvendighed, da Android 3 lige nu ikke kan køre på tablets med en lavere opløsning end de 1280 x 800 som 10” modellerne bruger. Udfordringen er dog ikke så stor da HTC har sikret at de mest brugte apps; kontakter, mail og kalender, er opdateret til at udnytte den fulde opløsningen på Flyer’en, og derfor minder rigtigt meget om de samme apps under Android version 3. Det ændre dog ikke på at HTC Flyer føles langt mere som en stor mobil, end en egentlig tablet. Dette var samme oplevelse jeg have med Samsung Galaxy Tab 7”, så om dette skyldes deres 7”skærm eller det faktum de begge bruger et mobil OS må tiden vise. HTC Flyer skulle dog få Android 3 når version 3.2 kommer, som understøtter den lavere opløsning og Flyer’ens SnapDragon CPU.

Pennen, som er det der virkeligt får HTC Flyer til at skille sig ud fra flokken, er en digitizer pen, hvor selve digitizer laget er bygget ind i den berøringsfølsomme skærm. Det betyder at pennen ikke virker på den berøringsfølsomme del af skærmen og derfor ikke kan bruges til at navigerer Android med. Digitizer delen kræver derfor speciel skrevet software for at virke. HTC leverer tre stykker software som har indbygget pen understøttelse. De tre apps er, Noter, Reader og PDFreader. Note er en Evernote kompatibelt note app. Det er muligt at skrive med pennen, bruge det virtuelle tastatur, mikrofonen eller kameraet som input enheder. Reader er en ebook læser app, som giver mulighed for at markere tekst med pennen og tilføje egens egne noter i den bog man er ved at læse. PDFreader tillader læseren at tage notater direkte i en PDF fil med pennen og gemme notaterne i PDF filen så de kan ses på andre enheder. Jeg har bruge Noter og PDFreader en del i min test af HTC Flyer og begge virker helt efter hensigten. Jeg har ikke verdens flotteste håndskrift og derfor har pen input aldrig rigtigt været mig, men det er smart at kunne lave noter på den PDF fil og kunne sende de noter man har lavet videre sammen med den originale PDF. I Noter ender jeg ofte med at bruge det virtuelle tastatur til indtastning, da min håndskrift simpelthen fylder for meget på siden til at være praktisk. På trods af de mange kræfter Flyer’en kommer med så er der faktisk lidt forsinkelse på det man tegner med pennen og det virker som om det fylder rigtigt meget i hukommelsen, for laver man et par sider med håndskrift i Noter, så tager det uforholdsmæssigt meget tid senere at hente den side ind igen. En anden ting man meget hurtigt ligger mærke til er at pennen ikke virker til normalt Android input. Hvis man trykker på skærmen med pennen i en ikke pen understøttende app, laver Flyer’en en skærm kopi som man så kan tegne oven på, og senere gemme som et billede, og selv om dette er smart så giver det en del forvirring når man bruger pennen. Hvis man er i Reader app’en og netop har lavet en markering af noget tekst med pennen og skal videre til næste sider, vil det logiske være at bruge pennen til at bladre med, men dette virker ikke. Man skal bruge fingeren til dette. Det giver en masse skiften frem og tilbage mellem pen og finger, som ikke ligefrem hjælper bruger oplevelsen. Alt dette er med til at trække ned på pen oplevelsen, men ikke nok til at få brugeren til helt at droppe pennen. For folk med behov for håndskreven input vil HTC Flyer langt hen af vejen tilbyde en meget brugbar løsning.

De tilpasninger som HTC har lavet på Sense og de medfølgende apps til Flyer’en gør at den kommer til at fremstå som en meget komplet og helstøbt enhed. Den står stærkt i kampen mod de andre Android tablets og den medfølgende pen vil gøre den specielt interessant for folk med behov for en alternativ input form. Hvis din interesse udelukkende går på en 7” tablet så er den originale Samsung Galaxy Tab stadig et kig værd. Den seneste opdatering bringer den op på samme Android platform som HTC Flyer og selv om den har en svagere processor, leverer den stadig en ganske fin oplevelse. Lige nu er der en prisforskel på 1.300,-, mellem Galaxy Tab 7” og HTC Flyer, så det er prisen for nyeste processor, lækkert design og en pen, men hvis du gerne vi have en tablet som har personlighed i sit design og som tilbyder dig muligheden for at bruge en pen til at tage noter med, så er HTC Flyer lige noget for dig. Sense 3.0 giver en best-in-class brugeroplevelse og tilbyder en lang række widgets som dækker stort set alle de mangler der i den originale Android. Den formidable integration mellem sociale tjenester HTC har indbygget i Sense gør det legende let at følge sine kontakter og venner på tværs af netværk og optimeringen af mail, kontakt og kalender apps til Flyer’en giver en oplevelse af at have langt mere plads på skærmen end de 7” egentligt giver. HTC Flyer har rigtigt meget at byde på og er en meget behagelig oplevelse at bruge. Jeg kunne være bange for at den er prissat lidt for højt, da man kan købe konkurrerende produkter for billigere penge, men ingen af dem kan dog tilbyde pen input.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

24 timer med en elbil - erfaringer og tanker

Jeg har længe ønsket at finde ud af, hvordan det føles at leve med en elbil. Ikke fra en bil performance perspektiv, men fra et hverdags...